„Chemarea lemnului - chemări de toacă”, activitate cu elevii, la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” - Bocsig, Arad
Elevi din diferite clase de la Școala Gimnazială „Vasile Pop” Bocsig, judeţul Arad, însoțiți de profesoara de religie ortodoxă, Claudia Bun, și de parohul Dragoș Teodor de la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” - Bocsig au participat marţi, 2 aprilie, la activitatea „Chemarea lemnului - chemări de toacă”.
Activitatea este încadrată în proiectul educațional „Lăsați copiii să vină la Mine”, desfășurat în cadrul parteneriatului încheiat între Școala Gimnazială „Vasile Pop” Bocsig și Parohia Ortodoxă Bocsig, în semestru al II-lea a anului școlar în curs. Cu acest prilej, în cadrul activităţii, parohul Dragoş Teodor a explicat copiilor ce este toaca, simbolistica acesteia în Biserica Ortodoxă, utilitatea ei și a exemplificat pentru elevii doritori cum se bate toaca.
„Toaca și clopotele sunt singurele instrumente folosite în Biserica Ortodoxă. Acestea au rolul de a chema credincioșii la slujbe dar și de a anunța anumite momente din timpul slujbelor. Toaca, în bisericile de mir, sau cel puțin din părțile locului, se folosește cu precădere în Postul Mare, lemnul ei amintind de lemnul Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul Hristos, iar timpul când aceasta este folosită este din Joia Mare, din Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos, de când nu se mai trage clopotul, până la Înviere”, a spus profesoara de religie, Claudia Bun.
De asemenea, la activitate a participat şi cântărețul bisericesc, Ioan Cilan de la biserica gazdă care a exemplificat ritmul în care se bate toaca în localitatea Bocsig și a povestit copiilor cum cu ceva timp în urmă, toți feciorii din localitate aveau propria toacă acasă și cum aceștia exersau în perioada Postului Mare, încât răsuna tot satul de sunetul lemnului, de chemări de toacă, de îndemn la rugăciune, conform prof. Claudia Bun.
„Copiii au fost încântați de această activitate, iar cei mai atenți la explicații şi la bătut toaca au primit în dar cărticele de rugăciuni și iconițe”, a mai menţionat prof. Claudia Bun, conform Arhiepiscopiei Aradului.