Chemați să devenim o Evanghelie vie

Un articol de: Protos. Iustin Popovici - 20 Iunie 2017

În Duminica Sfinților Români, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a participat la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, Înaltprea­sfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la Paraclisul eparhial de la Trei Insule din Arad, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a liturghisit la Mănăstirea Vodița, județul Mehedinți.

Duminica a 2-a după Rusalii a constituit pentru credincioșii bănățeni, precum și pentru credincioșii români, o zi cu o semnificație aparte, întrucât au fost sărbătoriți toți sfinții români. În această zi de aleasă sărbătoare, în cadrul slujbelor săvârșite în mănăstirile și parohiile din cuprinsul Mitropoliei Banatului au fost înălțate rugăciuni către sfinții români pentru a mijloci înaintea tronului Preasfintei Treimi.

Credincioșii timișoreni s-au bucurat de prezența Înaltprea­sfin­ți­tului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, care a asistat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată la Catedrala Mitropolitană din Timișoara de către un sobor de preoți și diaconi. După otpustul sfintei slujbe, Mitropolitul Banatului a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a vorbit despre universalitatea mântuirii, sfințenia fiind accesibilă, indiferent de etnie, oricărui om care răspunde chemării Mântuitorului Hristos și cultivă comuniunea de iubire cu Dumnezeu. Despre sfinții români ierarhul a spus că sunt „Evanghelii vii ale neamului nostru”. În acest sens, Mitropolitul Banatului a subliniat faptul că această zi mai poate fi numită „Duminica prietenilor români ai lui Hristos”, având în vedere că Însuși Hristos spune că sfinții sunt prietenii Lui.

La final, Înaltpreasfinția Sa a conchis: „Un nor de sfinți, un nor de prieteni români ai lui Hristos a avut și are spațiul nostru românesc. Hristos mărturisește despre fiecare dintre dumneavoastră care umblați pe cărările Evangheliei Lui, spunând Tatălui: «Iată, prietenul Meu!» Cât de minunat va suna în cer atunci când Fiul lui Dumnezeu va mărturisi înaintea Tatălui că S-a întâlnit cu prietenii Lui din Timișoara! Se vor auzi numele frățiilor voastre și numele acestei cetăți atunci când Hristos va mărturisi înaintea Tatălui despre prietenii Lui români din Timișoara. O, ce mare bucurie pentru sufletele noastre și pentru părinții noștri care au plecat demult dintre noi și care vor auzi în cer că despre noi va mărturisi Hristos înaintea Tatălui că suntem prietenii Lui! Prin urmare, noi toți suntem chemați să devenim o «Evanghelie vie», în care semenii noștri să citească despre faptele lui Hristos și să-L preamărească pe El”.

Slujire arhierească la Paraclisul de la Trei Insule, Arad

Duminica a 2-a după Rusalii (a Sfinţilor Români) a fost prilej de bucurie duhovnicească pentru preotul militar Adrian David şi credincioşii de la Paraclisul eparhial de la Trei Insule, Arad, care l-au întâmpinat cu multă dragoste pe chiriarhul Aradului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei. Trecerea pe podul de pontoane peste râul Mureş a anticipat într-o formă deosebită textul Sfintei Evanghelii care s-a citit în cadrul Sfintei Liturghii săvârşite de Înaltpreasfinţia Sa într-un cadru natural, de o frumuseţe aparte, pe malul liniştit al râului.

Cuvântul de învăţătură al chiriarhului arădean a fost intitulat „Chemare la lucrare sfântă” (conform lecturilor biblice de la Romani 2 şi Matei 4). Înaltpreasfinţia Sa a arătat că învăţătura ce reiese din cele două evenimente amintite în Duminica a 2-a după Rusalii, adică a chemării la misiunea apostolică de către Mântuitorul a celor dintâi ucenici, de asemenea, consacrată şi sfinţilor români, local adăugându-se şi sfinţirea unei troiţe, cu îndemnul urmării lui Hristos Domnul prin crucea Sa, se referă la împlinirea îndatoririlor creştineşti faţă de Biserică şi societate. Lecturile zilei mai arată cum cuvântul lui Dumnezeu s-a răspândit dintru început în lume, astfel încât şi cei care nu aveau Lege făceau cele corespunzătoare bunei rânduieli. Cu atât mai mult aceştia şi-au împlinit îndatoririle după ce au primit adevărata credinţă. Istoria Bisericii noastre dă exemplu despre modalitatea în care poporul a trăit religia lui, odrăslind personalităţi de înaltă virtute până la treapta sfinţeniei pilduitoare pentru toţi, a subliniat ierarhul. La sfârşitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a înmânat o diplomă de ctitor domnului Gheor­ghe Mihăilă, maistru militar în rezervă, ca semn al recunoaşterii ostenelilor în folosul Bisericii şi al efortului deosebit depus la construcţia bisericuţei.

Partea a doua a prezenţei ierarhului nostru s-a concretizat prin sfinţirea troiţei ridicate de credincioşi în faţa bisericuţei, la intrarea pe insulă. La final, toţi cei prezenţi au participat la o agapă frăţească.

Sfinţire de troiţă în Parohia Sederhat

Tot în această zi, Înaltprea­sfinţitul Părinte Timotei, Arhiepis­copul Aradului, răspunzând invitaţiei preotului paroh Arxinte Mureşan, s-a aflat în vizită pastorală în parohia arădeană Sederhat, prilej cu care a sfinţit o nouă troiţă ridicată de comunitate, în prezența a numeroși credincioși din localitate, precum și a oficialităților locale. Troiţa este aşezată pe locul unde urmează a se construi noua biserică parohială. După sfinţirea troiţei şi a locului pentru biserică, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi din vecinătate şi în prezenţa credincioşilor, au săvârşit Taina Sfântului Maslu. Cu acest prilej, chiriarhul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a arătat că sfinţirea troiţei a cuprins şi pe cea a locului în care se va aşeza piatra de temelie a bisericii, dorite prin râvna preotului paroh şi a enoriaşilor, în speranţa sprijinirii din partea bunilor credincioşi din cuprinsul eparhiei. Totodată, Înaltpreasfinţia Sa a subliniat însemnătatea zilei prin pomenirea sfinţilor români, ce întăreşte hotărârea unanimă de a lucra cu binecuvântare sfântă la tot ceea ce este spre zidirea Bisericii şi propăşirea întregii obşti. La sfârşit, preotul paroh a mulţumit Bunului Dumnezeu pentru această mare zi de sărbătoare, Înaltprea­sfinţitului Părinte Timotei pentru toată grija arătată în mod deosebit acestei mici comunităţi de credincioşi ortodocşi şi tuturor preoţilor şi credincioşilor care au participat la acest eveniment al parohiei. De asemenea, părintele paroh le-a mulţumit familiilor Koppandi din Sederhat şi Gavruţa din Pecica pentru sprijinul acordat în executarea acestei troiţe.

De amintit aici este că în urma solicitării preotului paroh Arxinte Mureşan în numele credincioşilor, Primăria Pecica a acordat în acest an Parohiei Sederhat un teren în vederea construirii unui locaş de cult, precum şi a unei case parohiale.