Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa” la Galaţi

Un articol de: Pr. Rareș Bucur - 15 Iulie 2019

Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Galaţi şi-a sărbătorit cel de-al doilea hram, respectiv Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Prodromiţa”. Credincioşii prezenţi au primit binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a slujit atât seara, cât şi în ziua hramului, şi au participat la o procesiune de la Catedrala Arhiepiscopală până la biserica parohială.

În Arhiepiscopia Dunării de Jos, cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Prodromiţa” de la Muntele Athos în ziua de 12 iulie este prilej de mare bucurie duhovnicească.

Evenimentul a debutat în ajunul sărbătorii la Catedrala Arhiepiscopală, unde Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa evlavioasă a credincioşilor, a săvârşit Acatistul Maicii Domnului înaintea Icoanei „Prodromiţa” - replică fidelă aflată în patrimoniul sacru al Eparhiei Dunării de Jos.

Cei prezenţi la slujbă au avut posibilitatea de a se închina cu evlavie înaintea Icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa” şi de a asculta cuvântul de învăţătură şi de binecuvântare din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop.

În continuare, icoana a fost purtată în procesiune de la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi până la biserica din municipiu ce o are ca ocrotitor ceresc.

Aici, în prezenţa chiriarhului Dunării de Jos, un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit slujba Privegherii şi Acatistul Maicii Domnului „Prodromiţa”.

Bucuria celor prezenţi a fost mare, întrucât au avut posibilitatea de a se închina şi săruta această icoană a Maicii Domnului şi de a-l avea în mijlocul lor pe Arhipăstorul de la Dunărea de Jos, care i-a binecuvântat şi s-a rugat Preasfintei Născătoare de Dumnezeu pentru binele şi ajutorul acestei comunităţi ecleziale.

Vineri, în ziua de prăznuire a Icoanei „Prodromiţa”, ierarhul Dunării de Jos a săvârşit, după Sfânta Liturghie şi Taina Sfântului Maslu, slujba Acatistului Maicii Domnului „Prodromiţa”. În cuvântul de învăţătură, ierarhul Dunării de Jos a evidenţiat momentele din istoria realizării şi cinstirii acestei sfinte icoane a Maicii Domnului.