Cinstirea ocrotitorului Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, la Baia Mare

Un articol de: Andrei Fărcaş - 26 Aprilie 2024

La sărbătoarea închinată Sfântului Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş, ocrotitorul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a slujit împreună cu Prea­sfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, Liturghia Darurilor înainte-sfinţite.

„Ziua de 24 aprilie este sărbătoare mare şi sfântă în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în 1992, la propunerea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian, a hotărât să-l treacă în rândul sfinţilor pe ierarhul maramureşean mărturisitor şi, pe bună dreptate, pentru că Sfântul Ierarh Iosif a fost un mare apărător al dreptei credinţe”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a vorbit despre viaţa şi activitatea Sfântului Iosif Mărturisitorul din Maramureş, subliniind dârzenia, credinţa lui nestrămutată în Ortodoxie, buna chivernisire a lucrurilor, toate spre mântuirea poporului dreptcredincios pe care îl avea în păstorire, fapt pentru care a îndurat temniţa, batjocura, schingiuirea, ceea ce i-a adus mai devreme trecerea din această lume.