Cinstirea ocrotitorului Schitului Bucova din Caraș-Severin

Un articol de: Darius Herea - 04 Septembrie 2020

Începutul noului an bisericesc a fost marcat, în Episcopia Caranse­beșului, la Schitul Bucova din Caraș-Severin, unde Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de slujitori. 

Marți, 1 septembrie, Schitul Bucova și-a sărbătorit ocrotitorul, pe Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit Sfânta Liturghie la schitul din Valea Bistrei. Alături de ierarh a slujit și un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caran­sebeșului. 

Numeroși credincioși au ales să înceapă noul an bisericesc în rugăciune și închinare, împăr­tășindu-se, la timpul potrivit, cu Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos, punând astfel început bun vieții lor duhovnicești, prin smerenie și cre­dință, asemenea Sfântului Dionisie Exiguul și Sfântului Simeon Stâlpnicul, pomeniți în prima zi a noului an bisericesc.

Despre cei doi cuvioși a vorbit Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în cuvântul său de învățătură: „Suntem convinși că atât Sfântul Dionisie Exiguul, cât și Sfântul Simeon Stâlpnicul se vor ruga pentru noi în toate zilele vieții noastre, pentru că acești sfinți L-au urmat pe Mântuitorul Hristos și au înțeles din copilărie mesajul Evangheliei, cuvântul Mântuitorului care ne spune: «Veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați și Eu vă voi odihni pe voi», dar și «Cel ce vrea să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie». Cuvioșii Dionisie Exiguul și Simeon Stâlnicul L-au urmat pe Domnul, îmbrățișând viața pust­nicească, viața călugărească, unul devenind stâlpnic în Siria, altul, călugăr în Sciția Minor, după aceea, mare traducător și profesor în Italia, la Roma, și profesor în Calabria”.