Cinstirea Sfântului Constantin Brâncoveanu la biserica sa din Capitală

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 10 August 2023

Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din București, singura ctitorie brâncovenească rămasă în Capitală, îl va sărbători miercuri, 16 august, pe Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu, ctitorul și ocrotitorul lăcașului de rugăciune. Buchetul de evenimente duhovni­cești dedicate hramului de vară al bisericii voievodale va debuta luni, 14 august, cu primirea dele­gației de la mănăstirea vâlceană Dintr-un Lemn, care va aduce spre închinare Icoana Maicii Domnului „Grabnic ascultătoarea”.

Delegația de la Mănăstirea „Dintr-un Lemn” va ajunge la biserica de la kilometrul 0 al Capitalei luni, la ora 16:00, urmând ca odorul să fie așezat spre închinarea credincioșilor și pelerinilor în pridvorul bisericii, alături de moaștele Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu. În continuare, de la ora 16:30, va fi oficiată slujba Prohodului Maicii Domnului.

A doua zi, 15 august, de la ora 8:30 va fi săvârșit Acatistul Adormirii Maicii Domnului, urmat, de la ora 9:30, de Sfânta Liturghie. Seara, de la 17:30, va fi oficiată sluj­ba Privegherii în cinstea Sfin­ților Martiri Brâncoveni.

În ziua hramului, 16 august, de la ora 8:00, credincioșii sunt invi­tați să participe la slujba Acatistului Sfinților Martiri Brâncoveni, urmată de Sfânta Liturghie arhierească, săvârșită de la ora 9:30. Sfânta Liturghie va fi urmată de slujba Parastasului pentru ctitorii lăcașului de închinare.

Seara, de la ora 18:30, programul liturgic va continua cu Paraclisul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

Credincioșii și pelerinii se pot închina miercuri  la Icoana Maicii Domnului „Grabnic ascultătoarea” până la ora 22:00, când va pleca delegația monahală de la Mănăstirea Din­tr-un Lemn.

Biserica „Sfântul Gheor­ghe”-Nou este un edificiu reprezentativ pentru arta brâncovenească din țara noastră, fiind singura ctitorie din București a Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, care a supraviețuit tuturor împrejurărilor nefavorabile de-a lungul istoriei.