Cinstirea Sfântului Pantelimon în biserici din București

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 29 Iulie 2020

Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon a fost sărbătorit cu mare cinste în mai multe biserici din Capitală, aflate sub ocrotirea sa. Credincioşi şi pelerini au participat la slujbe oficiate cu ocazia hramului acestor biserici, pentru a cere ajutorul şi a lua binecuvântare de la Sfântul Doctor fără de arginţi. 

Biserica „Sfântul Dumitru”-Poştă, Paraclis universitar, din centrul vechi al Capitalei, şi-a sărbătorit în mod deosebit pe unul dintre ocrotitorii spirituali. Sărbătorirea hramului a început în ajun, când a fost săvârşită slujba Vecerniei de un sobor de preoţi, urmată de o procesiune în jurul bisericii cu racla cu moaştele Sfântului Pantelimon. În ziua de pomenire a Doctorului fără de arginţi, Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi. După sfânta slujbă a fost ­săvârşit şi parastasul pentru pomenirea tuturor ctitorilor, binefăcătorilor şi închinătorilor sfântului ­locaş, trecuţi la Domnul.

De asemenea, Parohia Mărcuţa din cadrul Protopopiatului Sector 2 Capitală şi-a sărbătorit hramul prin săvârşirea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoţi, sub protia părintelui Mihai Stavără, paroh al Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului”-Titan, care a împlinit în această zi 40 de ani de slujire preoţească. „Medicii au misiunea deosebită de a vindeca, dar, dacă un medic este un bun creştin, harul său este împlinit şi desăvârşit. Iar aici dau mărturie doi mari sfinţi, Marele Mucenic Pantelimon şi Sfântul Ierarh şi medic Luca al ­Crimeei”, a spus părintele paroh ­Gheorghe Dan. 

După Sfânta Liturghie, a fost săvârşită slujba Parastasului pentru ctitorii şi binefăcătorii sfântului locaş, iar Grupul coral „Pnevma“, format din solişti ai Operei Naţionale, a susţinut un miniconcert de cântece religioase.