Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Prodromiţa” în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Un articol de: Pr. Rareș Bucur - 14 Iulie 2021

În Arhiepiscopia Dunării de Jos, sărbătoarea Cinstirii Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Prodromiţa” de la Muntele Athos din ziua de 12 iulie este prilej de mare bucurie duhovnicească, în patrimoniul sacru al Reşedinţei arhiepiscopale din Galaţi aflându-se o replică fidelă a acestei icoane. Totodată, Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Galaţi îşi sărbătoreşte cel de-al doilea hram.

Evenimentul duhovnicesc a debutat în ajunul sărbătorii, la biserica din municipiul Galaţi ce o are ca ocrotitoare cerească pe Maica Domnului, cu purtarea Icoanei „Prodromiţa” în procesiune condusă de ­Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian. La aceasta au participat preoţi şi numeroşi credincioşi din urbea de la Dunăre. În continuare, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit slujba Vecerniei unită cu Litia şi Acatistul Maicii Domnului „Prodromiţa” şi a ţinut un cuvânt de învăţătură, în care a vorbit despre momentele din istoria realizării şi cinstirii Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Prodromiţa”, evidenţiind minunea ce s-a petrecut atunci când un zugrav necredincios a căutat să oprească poporul evlavios de la cinstirea acestei icoane.

La final, fiecare credincios a primit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian câte o iconiţă cu chipul Maicii Domnului „Prodromiţa”.