Cinstirea unui cuvios pictor la Mănăstirea Robaia din Argeș

Data: 08 August 2023

La mănăstirea argeșeană Robaia a fost cinstit luni, 7 august, Sfântul Cuvios Pafnutie - Pârvu Zugravul. Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a oficiat Sfânta Liturghie la Altarul de vară al mănăstirii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Ierarhul a săvârșit și slujba Parastasului pentru toți vie­țu­itorii Mănăstirii Robaia care au adormit în Domnul, de la începuturile acesteia și până în prezent, se arată pe site-ul eparhiei, arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro.

Într-o atmosferă duhovnicească deosebită, foarte mulți credincioși au fost prezenți pentru a cere ajutorul lui Dumnezeu. Aceștia au avut ocazia să asculte cuvântul de învățătură rostit de chiriarhul locului, care a scos în evidență cele mai importante aspecte din viața Sfântului Cuvios Pafnutie - Pârvu Zugravul.

S-au împlinit șase ani de la proclamarea locală a canonizării Cuviosului Pafnutie - Pârvu Zugravul. Născut în orașul argeșean Câmpulung Muscel la data de 12 octombrie 1657, a trecut la cele veșnice în anul 1735, fiind înmormântat la Mănăstirea Robaia.

Fiind recomandat familiei dom­nești a Cantacuzinilor, a zugrăvit mai multe ctitorii ale acestora, dar și unele ale Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. De asemenea, alături de fresce, Cuviosul Pârvu Mutu a pictat şi icoane pe lemn. Luând aminte la viața virtuoasă, la nevoința și lucrarea Cuviosului Pafnutie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul sfinților în anul 2017, rânduindu-i zi de pomenire în data de 7 august.