Ciocolata neagră, recomandată pacienţilor cu ciroză
Potrivit unui studiu al cercetătorilor spanioli, citat de Reuters, ciocolata neagră ar putea fi prescrisă în viitor pacienţilor suferind de ciroză. Acest tip de ciocolată are capacitatea de a limita creşterea presiunii sangvine în cavitatea abdominală, un fenomen ce se produce de regulă după fiecare masă, care poate ajunge la un nivel periculos de mare în cazul pacienţilor suferind de ciroză şi care provoacă, în cazurile severe, spargerea vaselor sangvine. Oamenii de ştiinţă consideră că flavonoizii, substanţe antioxidante din ciocolată, reprezintă motivul pentru care aceasta este benefică pentru reglarea presiunii sangvine, deoarece aceste substanţe ajută membranele celulelor din pereţii vaselor de sânge să se relaxeze şi să devină mai flexibile. Studiul, realizat pe un eşantion de 21 de pacienţi suferind de afecţiuni hepatice în fază terminală, a demonstrat că voluntarii care au primit porţii zilnice de ciocolată neagră conţinând 85% cacao au prezentat o presiune sangvină considerabil mai mică la nivelul ficatului, comparativ cu voluntarii care au primit porţii zilnice de ciocolată albă. Ciroza provoacă cicatrice adânci la nivelul ficatului, cauzând o funcţionare defectuoasă pe termen lung a acestui organ. Boala este provocată de factori diverşi, printre care se regăsesc infecţia cu virusul hepatitei şi consumul abuziv de alcool.