Cititorii fideli ai bibliotecii parohiei clujene „Naşterea Domnului”, premiaţi
La Parohia Ortodoxă Română „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, unde este paroh Nicolae Buda, s-a încheiat duminică, 28 ianuarie, seria evenimentelor din Proiectul „Luna ianuarie, luna credincioșilor”, în cadrul căruia au fost sărbătoriți credincioșii din parohie, care au avut evenimente deosebite în viața lor în anul 2017.
După Sfânta Liturghie au fost desemnați cei mai fideli cititori ai Bibliotecii Parohiei „Naşterea Domnului”. „Anul acesta au fost chemați pe solee și felicitați reprezentanții a două generații, Irina Pripon care, de câțiva ani deține locul fruntaș între cititorii cărților de literatură religioasă și Luca Negrea, elev în clasa a III-a la Școala «Constantin Brâncuși» din Cluj-Napoca care încearcă să preia ștafeta, aplecându-se cu interes spre literatura pentru copii din bibliografia școlară. Ei au primit în dar diplome și cărți religioase, un mic dar care să marcheze acest eveniment”, conform celor precizate de Marilena Asănică, din cadrul comitetului parohial.
Biblioteca parohiei are în jur de 10.000 de publicații, aproape în întregime inventariate și catalogate, cărți de literatură pentru copii, literatură religioasă, beletristică, istorie, geografie, filosofie, critică și estetică literară, artă și periodice puse la dispoziția cititorilor de toate vârstele. Ele au fost donate, pe parcursul timpului, de credincioșii din parohie.
„Prin desemnarea «Celui mai fidel cititor», încercăm să-i recompensăm pe cei care iubesc cartea și înțeleg rolul important al lecturii în formarea și educarea nu numai a copiilor și a tinerilor, ci a tuturor vârstelor, lărgindu-le orizontul de cunoaștere, contribuind la dezvoltarea intelectuală, psihică și afectivă a persoanei umane care, astfel, se va integra mai ușor în societatea complexă în care trăim”, a menţionat Marilena Asănică.
La Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj Napoca, au loc frecvent campanii de susținere a lecturii prin promovarea cărții, ca „prieten de nădejde al oamenilor de orice vârstă”, conform organizatorilor. Astfel, o modalitate de a promova cartea este și raftul de la intrarea în biserică, unde cărțile sunt aduse și împrumutate de credincioși. „Multe cărți au luat și iau drumul de la cititori la alți cititori. Credincioșii sunt îndemnați simplu: «Ia o carte și citește-o! Dacă ți-a plăcut, dă-o mai departe!» Fără obligativitatea de a o restitui!” a spus Marilena Asănică.
Timp de o lună, în Parohia „Nașterea Domnului”, cu toţii, sărbătoriţi şi ceilalţi credincioşi, „am avut prilejul să ne simțim în sfântul locaș, de fiecare dată, ca o familie frumoasă, unită, avându-L pe Hristos în mijlocul nostru care ne deschide calea spre Împărăția Cerurilor prin împlinirea a tot ceea ce ne spune El, așa cum simplu și smerit ne învață Maica Sfântă”, a mai menţionat Marilena Asănică, din cadrul comitetului parohial.