Ciupercile enoki, nelipsite în bucătărie

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 27 Iunie 2022

Ciupercile enoki cresc din cele mai vechi timpuri în sălbăticie, în Asia de Est și America de Nord. Sunt cunoscute mai multe tipuri de astfel de ciuperci, care, astăzi, sunt cultivate peste tot în lume. Ele cresc în ciorchini pe diverşi copaci, precum arborele chinezesc, persimmon, frasin, dud. Soiul este cultivat pe întuneric, într-un mediu bogat în dioxid de carbon pentru a încuraja tulpinile să crească lungi, subțiri și albe.

Sunt bogate în fibre alimentare, niacină, calciu, potasiu, seleniu, cupru, vitaminele din complexul B, fosfor și fier. Mai conțin acid linoleic, chitosan, fibre dietetice. Au, de asemenea, beneficii imunostimulatoare, ajută la eliminarea grăsimii din intestin, mențin nivelul de zahăr din sânge, normalizează tranzitul intestinal, au puternice proprietăți anticancerigene, ajută în tratarea ficatului, stomacului, la stimularea dezvoltării intelectuale, scad colesterolul și tensiunea arterială, sunt puternic antioxidante. 

Aceste ciuperci sunt folosite foarte des în bucătărie, în prepararea supelor, aperitivelor, salatelor şi în diferite mâncăruri.

Rețete

Supă cu ciuperci enoki

Ingrediente: 1 pachet de ciuperci enoki, 4 ciuperci shiitake, 200 g paste de orez, 1 tulpină ceapă verde, 1 l supă de legume, 2 linguri sos de soia, sare după gust, 2 linguri ulei de măs­line. Preparare: Se îndepărtează tulpinile uscate de la ciupercile shiitake și enoki, se taie subțiri, cam de 2 cm, se spală bine și se pun la scurs; se hidratează pastele de orez în apă caldă timp de 5 minute şi se taie bucăți de 3 cm. Într-o oală potrivită, se pun la încins 2 linguri ulei de măsline, în care se călesc ciupercile enoki și shiitache 5-6 minute, la foc potrivit; se adaugă apoi zeama de legume și se aduce la punctul de fierbere; se adaugă ceapa verde tocată mărunt și tăițeii de orez; se condimentează supa cu sos de soia şi se mai ține la fiert 5 minute, la foc potrivit, după care se poate servi. În loc de ciuperci shiitake, se pot folosi ciuperci champinion.

Germeni de grâu cu ciuperci enoki

Ingrediente: 250-300 g germeni de grâu, 250 g ciuperci enoki, 1 dovlecel, sare după gust, 2 linguri ulei de măsline, 2 cepe verzi, 3 căței de usturoi, câteva frunze de pătrunjel și coriandru. Preparare: Se spală dovlecelul şi se rade pe răzătoarea mare; într-o cratiță se pun 2 linguri ulei de măsline la încins şi se căleşte do­vlecelul câteva minute. Ciupercile enoki se curăță de partea lemnoasă şi se spală; se taie ceapa verde mărunt și se adaugă împreună cu ciupercile în tigaie; se călesc 5-8 minute, amestecând continuu; se spală germenii de grâu și se scurg bine, se taie usturoiul felii subțiri și se adaugă împreună cu germenii de grâu în tigaie; se potrivește de sare, se acoperă tigaia și se lasă la foc mic încă 4-5 minute. Se ia apoi de pe foc şi se asezonează cu pătrunjel și coriandru tocate mărunt. Se poate servi cu pâine prăjită sau crutoane.