Clericii militari s‑au reunit în cercuri pastoral‑misionare

Un articol de: Arhid. Alexandru Briciu - 06 Iulie 2019

În perioada 30 iunie – 3 iulie, în județul Maramureș au avut loc momente liturgice, pastoral-misionare și culturale dedicate clerului militar din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, regiunea Transilvania. Organizatorul evenimentelor a fost Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, aflat sub ocrotirea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. Cu acest prilej au avut loc cercurile pastoral-misionare ale clerului militar din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Maramu­reș din Baia Mare (1 iulie) și al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră din Sighetu Marmației (2-3 iulie). Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la eveniment a fost părintele Ciprian Ioniță, consilier patriarhal coordonator. Cu binecuvântarea Patriarhului României, la ceremoniile religioase și militare a participat și pr. Felix- Iulian Radu, șeful Secției de Asistență religioasă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Luni, 1 iulie, au avut loc evenimente dedicate împlinirii a 100 de ani de la înființarea Jandarmeriei ardelene. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit o slujbă de Te Deum pe esplanada Catedralei eparhiale din Baia Mare. În cadrul cercului pastoral-misionar al preoților militari, reunit la Baia Mare, părintele Ioan Boroș, de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Brașov, a susținut o conferință, intitulată „Sfântul Ștefan cel Mare, apărător al credinței ortodoxe”.

Clericii militari au slujit marți, 2 iulie, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ma­ramureșului și Sătmarului, la hramul Bisericii „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din incinta sediului Poliției de Frontieră Sighetu Marmației. Cercul pastoral-misionar de la Sighetu Mar­mației a fost organizat în contextul Anului omagial, iar părintele Radu Cotuțiu, de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Cluj, a susținut o prelegere despre rolul preotului în satul românesc. „Faptul că preoții militari se întâlnesc periodic, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în cercuri pastorale, este un prilej de a se cunoaște mai bine și de a-și împărtăși experiențele proprii, deoarece fiecare unitate militară are specificul ei. Participarea consilierului patriarhal de resort și a coordonatorului clericilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne ne ajută să ne întâlnim, să discutăm, să întâmpinăm și să rezolvăm problemele care se ivesc în cadrul activității preoți­lor militari. Permanent ne dorim să îmbunătățim situația clerului militar din Patriarhia Română, iar aceste întruniri ne pun în contact direct cu expe­riențele preoților din țară”, ne-a declarat părintele consilier patriarhal Ciprian Ioniță.