Coaliția pentru Familie salută decizia Curții Constituționale

Data: 22 Iulie 2016

După decizia Curții Consti­tuționale, Coaliția pentru Familie solicită Parlamentului adoptarea legii și organizarea referendumului privind protejarea căsătoriei și a familiei. Comitetul de iniția­tivă pentru promovarea inițiativei cetățenilor de revizuire a Consti­tuției României, împreună cu Coaliția pentru Familie, salută decizia unanimă din 20 iulie a Curții Constituționale. Curtea a hotărât că propunerea legislativă, susținută prin semnătură de 3 milioane de cetățeni cu drept de vot ai României, prin care se dorește ridicarea la rang de principiu constituțional a definiției căsătoriei din Codul Civil, îndepli­neș­te condițiile prevăzute de lege.
În condițiile eliminării oricăror obstacole de constituțio­nalitate, legalitate și procedură, responsabilitatea care revine Parlamentului României nu poate fi în nici un fel eludată. Iniția­torii propunerii de revizuire solicită Senatului și Camerei Deputaților să dezbată și să adopte în procedură de urgență proiectul de lege, în așa fel încât referendumul de revizuire să poată fi organizat la data alegerilor generale din 2016. Considerăm că decizia Curții este firească și este o victorie a democrației autentice asupra ideologiei. Demersul nostru este unul democratic, întrucât legile, inclusiv Consti­tuția, trebuie să fie consonante cu valorile majo­rității cetățe­nilor. De asemenea, propunerea de revizuire este conformă cu obligațiile internațio­nale asumate de România, în special cu Convenția Europeană a Drepturilor Omului și cu Declarația Universală a Drepturilor Omului, care protejează familia întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie.
Căsătoria și familia sunt reali­tăți obiective, firești, verificate istoric, din care derivă definiția lor legală: dreptul de a se căsători este un drept comun al bărbatului și al femeii care pot întemeia în mod natural o familie, cu scopul nașterii și creșterii de copii. Astfel, familia este fundația societății umane și a civilizației. Este un adevăr simplu și universal, fără de care „binele comun” nu poate fi conceput. (Mihai Gheorghiu, președintele Comitetului de inițiativă)