Colaborare între preoţi şi profesorii de religie, în Protopopiatul Cluj I

Data: 21 Feb 2019

Preoţii din cadrul Cercului Preoțesc Jucu, Protopopiatul Cluj I, s-au întâlnit cu profesorul care predă religia la Școala „Gheorghe Barițiu” din Jucu, Aldea Cosmin, având în vedere că în perioada prepascală elevii sunt angrenaţi în activitățile Bisericii, prin participarea la sfintele slujbe, spovedanie și împărtășirea cu Sfintele Taine. Astfel, preoţii din Cercul Preoțesc Jucu vor fi implicaţi, în Postul Mare, la activităţi cu elevii la Școala „Gheorghe Barițiu”, cu scopul de a-i spovedi și împărtăși pe elevi.

„Considerând că toate acestea nu sunt suficiente pentru a trezi în elev dragostea față de Biserica lui Hristos și pentru că relația profesor-preot, respectiv preot-profesor trebuie să fie una continuă, colaborarea va fi extinsă în cadrul unui proiect, prin care fiecare din preoții Cercului vor fi invitați sistematic pentru a susține cercuri de religie, dialoguri catehetice ori conferințe pe teme religioase (propuse de profesor), care vor fi adaptate în funcție de vârstele copiilor, fără a impieta activitatea cadrului didactic. Seria vizitelor a început luni, 18 februarie și continuă în perioada următoare”, conform pr. Cristian Marius Focşanu, din cadrul Protopopiatului Cluj I.

De asemenea, „elevii au fost informați în legătură cu Concursul Catehetic Național intitulat «Hristos-sufletul satului meu», organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În acest context, părinții Cercului Preoțesc Jucu au primit asigurare din partea domnului profesor de religie de toată susținerea. De altfel, unul din obiectivele acestui concurs are în vedere asigurarea unei bune colaborări între Biserică și Școală. Nu trebuie să uităm că aceasta din urmă a luat ființă în tinda celei dintâi și a continuat să se dezvolte în strânsă legătură cu Biserica. Cooperarea dintre Biserică și Școală a adus, de-a lungul timpului, a contribuție majoră la dezvoltarea educației copiilor din mediul rural. Or, această cooperare trebuie să existe pe mai departe, stimulată de principalii «actori», preotul și profesorul de religie, în interesul ambelor părți și spre folosul copiilor”, a mai arătat pr. Cristian Marius Focaşnu, conform Protopopiatului Cluj I.