Colaborare între teologi și medici din toată lumea
În perioada 22-24 septembrie 2016 s-a desfăşurat la Timişoara cea de-a XIV-a ediţie a Cursului național de ghiduri și protocoale în anestezie, terapie intensivă și medicină de urgență, la care au participat medici din întreaga lume, dar și teologi din vestul țării, care au conferențiat în cadrul secțiunii rezervată legăturii dintre teologie și medicină - „Durerea și moartea”.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, în cadrul acestei întâlniri științifice de la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara mai mulți profesori de la Facultatea de Teologie din Timișoara și Oradea au susținut referate despre conceptele de durere și moarte, așa cum sunt înfățișate în învățătura Bisericii Ortodoxe.
„M-am referit la o metafizică a morții, o transcendere a omului prin moarte, trăirea morții, acceptarea, credința în Dumnezeu, a Mântuitorului Care a biruit moartea. Acestea ne dau siguranța nouă, creștinilor, că moartea este o virgulă, o poartă, o trecere în sintagma vieții noastre, prin aceea că Domnul înlătură moartea spirituală, rămânând doar moartea biologică”, a specificat pr. prof. dr. Dumitru Megheșan, de la Facultatea de Teologie din Oradea.
Pr. conf. dr. Nicolae Morar şi prof. dr. Dorel Săndesc au moderat secţiunea transdisciplinară, consacrată relaţiei dintre medicină şi teologie - „Durerea și moartea”.
„Rezultatul acestei întâlniri a fost o așezare sub semnul întrebării a ceea ce știm despre fenomenul morții și ceea ce nu știm; atât știința medicală, cât și cea teologică se află în fața morții, ambele într-o mirare, pentru că fenomenul morții este unul al tainei. Singura certitudine în fața morții este aceea că Hristos a înviat și că El este temelia credinței noastre în cele ce vor urma după trecerea la Domnul”, a precizat pr. conf. dr. Nicolae Morar, coordonatorul Catedrei de teologie din Timișoara.
Acest eveniment este una dintre cele mai importante manifestări științifice din domeniu, ediție la care au participat cele mai mari personalități internaționale, președinții celor mai importante comitete științifice ale societăților mondiale și europene de anestezie, terapie intensivă, alături de alți invitați importanți.
„Am simțit nevoia să facem această întâlnire, să ieșim din limitele înguste, dar în același timp foarte profunde ale specialității medicale. Specificul nostru ne face să medităm mult la aceste subiecte greu de pătruns, în care prezența Bisericii este binevenită. Mulți cred că anestezia ar putea fi cea mai mare descoperire din istoria umanității pentru că, înțelegând mecanismul prin care aceasta abolește temporar și reversibil starea de conștiență, am putea să înțelegem cea mai mare taină, ce este conștiința umană, sufletul omului. Noile teorii vin și arată că această conștiință este imaterială, și nu ar fi localizată într-un sediu anatomic, nu ar fi un mecanism chimic, electric, ci pur și simplu o lungime de undă unică, care ar vibra cu lungimea de undă a Creatorului, iar moartea este o poartă spre un alt proces, o viață superioară, și astfel ne apropiem de concepția creștină”, a specificat prof. dr. Dorel Săndesc, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă și președintele de onoare al cursului.
Anul acesta, manifestarea s-a desfășurat împreună cu a XXVI-a reuniune anuală a Societății Europene de Calcul și Tehnologie în Anestezie și Terapie Intensivă.