Colaborare rodnică între Biserică și autorități

Un articol de: Diac. Răzvan Fibișan - 02 Iunie 2016

Marți, 31 mai, la Consiliul Județean Timiș a avut loc ceremonia conferirii titlului de cetățean de onoare al județului Timiș Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, pentru contribuția deosebită în promovarea intereselor și imaginii județului Timiș, a regiunii istorice Banat, pentru contribuția adusă la dezvoltarea spiritualității românești, cât și pentru întreaga sa activitate științifică, culturală și socială.

Ca urmare a votului în plen, consilierii județeni au hotărât, în unanimitate, conferirea titlului și înmânarea diplomei, a plachetei și a colanului. În cadrul ceremoniei, președintele Consiliului Județean, Titu Bojin, a prezentat expunerea de motive privind conferirea acestui titlu, mai ales cele referitoare la slujirea cu cinste, evlavie și dragoste din momentul întronizării Înalt­preasfinției Sale ca Mitropolit al Banatului.

La finalul ceremoniei, Părintele Mitropolit Ioan a adresat consilierilor județeni un cuvânt de mulțumire pentru distincția acordată, încurajându-i, totodată, în activitatea pe care o desfășoară în slujba bănățenilor.

„În primul rând, faptul că s-a acordat titlul de cetățean de onoare al județului Timiș și Înalt­preasfințitului Nicolae Corneanu este un semn că timișenii nu au uitat ce a făcut în activitatea sa misionar-pastorală aici, în părțile Banatului. În al doilea rând, celelalte două titluri înseamnă rodul colaborării dintre Biserică și autoritățile județene și locale. Acest titlu, pe de-o parte, arată faptul că Biserica se bucură de încredere în acest județ, iar pe de altă parte, că Consiliul Județean a recunoscut activitatea Bisericii atât în plan religios, cât și în plan socio-economic din această parte de țară, mai ales că Biserica s-a implicat în mai multe proiecte, cum ar fi: realizarea marelui Institut de Oncologie, construirea unei maternități și a unui spital de recuperare”, a menționat Înalt­prea­sfințitul Părinte Ioan.

În cadrul aceleiași ședințe au mai fost conferite titlul de ce­tă­țean de onoare al județului Timiș – post-mortem – Înalt­preas­fin­ți­tului dr. Nicolae Corneanu, titlu ce va fi păstrat în muzeul Catedralei Mitropolitane, și titlul de cetățean de onoare al județului Timiș Preasfințitului Părinte Episcop Alexandru Mesian al Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj.