Colaborarea Şcoală - Biserică, în Alba
Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a participat la şedința anuală de evaluare a sistemului de educație – „Starea învățământului din județul Alba”, organizată de Inspectoratul Școlar Județean Alba, eveniment care a avut loc la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Prof. Eugenia-Marcela Dărămuș, inspector școlar general al județului, a mulţumit, cu această ocazie, cadrelor didactice pentru implicarea de care au dat dovadă în anul școlar 2016-2017.
IPS Arhiepiscop Irineu a adresat un cuvânt despre importanța dascălilor în consolidarea societății românești și a subliniat roadele colaborării dintre Biserică și Școală: „În societatea contemporană, marcată de avalanşa falselor valori şi a zeităţilor mincinoase, dascălii sunt chemaţi să se angajeze efectiv în educarea copiilor şi a tinerilor. În acest scop, este bine ca ei să întrebuinţeze, cu iscusinţă, întregul arsenal pedagogic, îmbinând îngăduinţa cu exigenţa şi bunătatea cu asprimea. Aceasta să o facă, fără ezitare, bazându-se pe cuvântul revelat: «Pe cine îl iubeşte Domnul, pe acela îl ceartă şi biciuieşte pe tot fiul pe care îl primeşte» (Evr. 12, 6). Copiii trebuie învăţaţi să se ferească de droguri, de alcool, de fumat şi de viciile care şubrezesc sănătatea biologică şi morală, diminuându-le puterea de muncă. De asemenea, copiii trebuie învăţaţi să iubească virtutea, spre a fi harnici, cinstiţi, buni şi demni. Lăsaţi în voia lor, fără a li se pune nici un frâu, ei nu pot deveni oameni de caracter. De aceea, Asterie al Amasiei ne avertizează: «Când tinereţea este lăsată de capul ei şi nu ştie nici de frică, nici de ruşine, atunci toate se pierd şi se nimicesc»”.
De asemenea, ierarhul a arătat rolul şcolii, alături de cel al părinţilor, în ceea ce priveşte educaţia copiilor: „Precum procedează părinţii în familie, tot aşa şi profesorii au datoria de a-i face pe copii să iubească Şcoala şi Biserica, aceste două instituţii tradiţionale ale neamului românesc. La şcoală mergi spre a te pregăti pentru viaţă, spre a te instrui, spre a cunoaşte lumea. Astfel, mai târziu, societatea poate să aibă în tine un sprijin şi un ajutor, nu un om de nimic pe care să-l poarte în spate şi care să-i creeze greutăţi. Iată de ce este atât de necesară predarea religiei în şcoală. Scriitorul şi lingvistul Ion Heliade-Rădulescu afirma: «Religia este cea dintâi piatră de temelie pe care se poate ridica zidirea unei societăţi». Fără educaţie religioasă, nu este o artă de a trăi frumos, nu este şansă de fericire, care vine din credinţa în Dumnezeu”, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.