Colinde şi daruri în apropierea Crăciunului
Mai multe evenimente închinate sărbătorii Naşterii Domnului au loc în eparhiile din Transilvania. Copiii şi tinerii prezintă datinile de Crăciun, îmbinând frumuseţea colindelor cu cea a faptelor bune, oferind daruri celor aflaţi în dificultate.
Casa de Cultură a Studenților din Brașov a găzduit a IV-a ediție a Festivalului de colinde și datini de Crăciun „Suflet Transilvan”. Evenimentul a fost organizat de Asociația Social-Culturală „Suflet Transilvan”, în parteneriat cu Asociația Studenților Creștin Ortodocși (ASCOR), filiala Brașov.
“Evenimentul a adus în fața publicului brașovean momente diverse, care au creat o atmosferă caldă, de familie. Au participat la festival grupul de colindători ai ASCOR Brașov, Ansamblul Folcloric Cetățuia din Comuna Teliu, Grupul Asociației Tinerii din ziua de azi din Brașov, artista Lizabett Russo (născută în Brașov și stabilită de câțiva ani în Scoția), Grupul de Tradiții Brezăiașii Rucărului, din județul Argeș, Grupul <Suflete Senine> din Bacău și un grup coral format din preoți și doamne preotese, condus de pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre. Seara s-a încheiat cu o agapă la care au participat toți colindătorii”, a precizat pr. Cosmin Butnar, organizatorul evenimentului.
Colinde şi daruri pentru bătrâni la Braşov
Parohia Blumăna IV din Braşov a fost gazda mai multor proiecte social-misionare, desfăşurate în Duminica a 28-a după Rusalii, în cadrul parteneriatului pe care parohia l-a încheiat cu Școala Generală nr. 8 din oraş. Astfel, corul școlii, condus de prof. Elizabeta Onofrei, i-a colindat pe credincioşii parohiei braşovene la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. La sfârșitul Sfintei Liturghii, copiii au cântat câteva colinde, iar mai apoi au oferit daruri bătrânilor din parohie, aflați în dificultate. Pachetele au fost pregătite cu stăruința parohiei împreună cu elevii şcolii amintite.
La final, parohul Marius Nahoi le-a mulțumit copiilor pentru jertfa și osteneala făcută, i-a binecuvântat și le-a urat să aibă parte de sărbători fericite alături de cei dragi. Conform tradiției populare, tinerii colindători au fost răsplătiți cu pachete de dulciuri special pregătite pentru ei.
În aceeaşi zi, la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Braşov, Parohia Blumăna IV a organizat o expoziţie de icoane pe sticlă, realizate de copiii din cadrul cercului de pictură pe sticlă, coordonat de preoteasa Monica Nahoi și de educatoarea Ileana Pora. Ziua s-a încheiat cu slujba Sfântului Maslu, oficiată de un sobor de 11 preoți şi un diacon, în prezenţa mulţimilor de credincioși.
Colindători la Țagu şi Budeşti, Beclean
Biserica din localitatea Țagu, Protopopiatul Beclean, a fost gazda unui spectacol de colinde și datini străbune la care au participat credincioșii din parohie. La evenimentul organizat de parohul Daniel Dascălu alături de credincioși din parohie au participat ca invitaţi preoții din parohiile Budești, Budești Fânațe, Visuia și Miceștii de Câmpie, fiecare cu un grup de colindători. Evenimentul fost sponsorizat de firma Panemar, care a oferit colindătorilor preparate specifice. Manifestarea de la Ţagu s-a aflat la prima ediție, iar organizatorii doresc ca la anul să continue cu implicarea mai multor parohii.
De asemenea, tinerii din parohiile Țagu, Visuia, Budești Fânațe şi Miceștii de Câmpie au participat la un spectacol de colinde și tradiții de Crăciun, organizat la biserica din Budești, Protopopiatul Beclean, unde este paroh Tudor Șumandea. Grupurile de tineri din parohii au cântat colinde alături de parohi. La eveniment a fost prezent și primarul comunei, Vasile Codrea, care, la final, alături de parohul comunității a împărțit daruri copiilor prezenți, conform celor transmise de pr. Alin Pop, din cadrul Protopopiatului Beclean.
Colindători în Mănăştur, Cluj-Napoca
Peste 80 de copii, adolescenți și tineri ce fac parte din cele trei grupuri parohiale s-au reunit duminică, 13 decembrie, după Sfânta Liturghie, pentru a le aduce credincioșilor vestea Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.
Colindătorii cu vârste începând de la doar 4 ani, îmbrăcați în haine tradiţionale, au împodobit biserica și au adus bucurie în sufletele credincioșilor și ale părinților slujitori ai Parohiei Adormirea Maicii Domnului din cartierul clujean Mănăștur. Spectacolul a debutat cu piesa de teatru „Un Crăciun diferit”, scrisă și jucată de tinerii și adolescenții din parohie, după care a urmat un recital de colinde, printre care „La poartă la Ștefan Vodă”, „Asta-i casa cea frumoasă”, interpretate de copii, și „Oaspeți cu azur în gene”, „Veselește-te domn bun” și „Ce soare răsare”, interpretate de cei mai mari. Parohul Dan Hognogi le-a mulțumit colindătorilor, răsplătindu-i cu daruri și și-a exprimat bucuria de a avea în biserică generații tinere, care vor duce mai departe cuvântul lui Dumnezeu.
Colind la Spitalul Județean din Baia Mare
Membrii Asociației Tinerilor Ortodocși ai Catedralei Episcopale (ATOCEM) din Baia Mare i-au colindat pe copilașii, tinerii și vârstnicii din Spitalul Județean „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare. La activitatea coordonată de diac. Ionuț Pleș au participat 34 de voluntari care au pregătit 150 de pachete pe care le-au oferit bolnavilor după ce i-au colindat. „Acțiunea s-a desfășurat cu binecuvântarea Preasfințitului Iustin Sigheteanul și cu sprijinul părinților Catedralei Episcopale <Sfânta Treime> din Baia Mare, cu ajutorul pr. cordonator Vasile Botiș dar și cu implicarea unor binefăcători”, a spus pr. Gavril Vasile Băban, președinte ATOCEM.