Colinde şi tradiţii de Crăciun
La Cluj-Napoca a avut loc a V-a ediţie a Festivalului concurs de colinde şi tradiţii de Crăciun „Episcop Nicolae Ivan” la care au participat peste 250 de copii. De asemenea, în toată Transilvania au loc, în apropierea sărbătorii Naşterii Domnului, concerte de colinde şi spectacole cu obiceiuri tradiţionale specifice acestei perioade.
La cea de a V-a ediţie a Festivalului concurs de colinde şi tradiţii de Crăciun „Episcop Nicolae Ivan” care a avut loc sâmbătă, 12 decembrie, la Cluj-Napoca, au participat peste 250 de copii din judeţele Cluj, Sălaj, Maramureș, Satu Mare şi Bistriţa Năsăud.
Evenimentul a avut loc în sala Auditorium Maximum a Universităţii „Babeş-Bolyai”, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a profesorilor coordonatori ai grupurilor participante, a părinţilor şi familiilor, precum şi a membrilor juriului.
Pr. Marian Sidon, inspectorul de religie al judeţului Cluj, moderatorul evenimentului, a arătat că festivalul are rolul de a pune în lumină colindele şi obiceiurile tradiţionale româneşti, fiind organizat de Arhiepiscopia Vadului Feleacului şi Clujului.
De asemenea, după cum a menţionat pr. Marian Sidon, faţă de ediţiile precedente la care au participat grupuri de copii din judeţele Cluj şi Bistriţa Năsăud, de această dată au fost prezenţi copiii şi tineri din întreaga Mitropolie a Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Pe scenă au urcat 10 cete de colindători, copiii şi tinerii fiind îmbrăcaţi în costume tradiţionale specifice fiecărei zone şi au prezentat colinde şi diferite obiceiuri şi tradiţii de Crăciun. De asemenea, în cadrul manifestării, Corul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. Petru Stanciu, a susţinut un recital de colinde tradiţionale, în afara concursului.
Cetele de colindători au fost evaluate de un juriu de specialitate, condus de prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj Napoca.
Au fost acordate premii, memţiuni şi premii speciale la două secțiuni ale concursului: tradiții de Crăciun și colinde. Astfel, premiul I, la secțiunea tradiții de Crăciun, a fost acordat grupului „Belciugarilor“ din Ilva Mare, care au prezentat Jocul Caprei.
Premiul I la secțiunea colinde a fost acordat grupului de colindători de la Școala gimnazială din Ceanu Mare, județul Cluj.
La final, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei i-a felicitat pe elevi şi pe profesorii coordonatori şi le-a vorbit despre importanţa păstrării tradiţiilor: „Vă felicităm pe toţi! Pentru simplul fapt că aţi participat la această manifestare, a fost o modalitate de a-L mărturisi pe Domnul Iisus Hristos. La Crăciun noi sărbătorim ziua de naștere a Domnului Iisus Hristos.
Credința în El, religia întemeiată de El, dă sens vieții noastre. Întreaga Europă îşi are valorile și prosperitatea pe care o are datorită lui Hristos și religiei iubirii întemeiate de El. De aceea ni se pare ciudat că nu-și dau seama toți cei care chivernisesc probleme publice ale Europei că identitatea ei creștină a ajutat-o să ajungă ceea ce este.
De aceea, noi prin tradițiile pe care ni le-aţi prezentat aici, care sunt minunate, mărturisim acest lucru, că Domnul Iisus Hristos nu poate fi comparat cu nici un alt întemeietor de religie, El este unic și este același ieri și azi și-n veci”. Ierarhul i-a binecuvântat pe toţi participanţii şi le-a oferit daruri tuturor.
Festivalul-concurs de colinde şi tradiţii „Episcop Nicolae Ivan“ a fost iniţiat de IPS Părinte Mitropolit Andrei în 2011, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la reactivarea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.
Festivalul „Crăciunul la români”
În preajma sărbătorii Naşterii Domnului în parohia clujeană „Adormirea Maicii Domnului” a avut loc a V-a ediţie a Festivalului de colinde şi tradiţii „Crăciunul la români”. La evenimentul ce a avut loc vineri, 11 decembrie, au participat peste 150 de elevi de la şase şcoli şi licee din municipiu. Debutanţii acestei ediţii au fost copiii de la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca, conform reprezentantei Parohiei „Adormirea Maicii Domnului”, Stela Florea.
Festivalul a început cu o slujbă de Te-Deum, apoi cei mici participanţi au prezentat scenete cu tradiţii româneşti de Crăciun şi au vestit Naşterea Domnului prin colinde.
Au urmat, apoi, elevi de la Liceului Teoretic „Eugen Pora”, coordonaţi de prof. Maria Suciu, de la Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”, de la școala gimnazială „Liviu Rebreanu”, școala gimnazială „Iuliu Hațieganu” şi grupul „Ciuleandra” de la Colegiul Naţional „George Bariţiu”, coordonat de prof. Maria Leşe.
La eveniment au fost prezenţi credincioşi din parohie, părinţi, profesori şi invitaţi, printre care şi directorul Seminarului Teologic din Cluj-Napoca, părintele Liviu Vidican-Manci.
La finalul spectacolului, participanţii au fost răsplătiţi de parohul Dan Hognogi cu diplome şi dulciuri.
Festivaluri de colinde în zonele Sebeş şi Cugir
Sub genericul „O seară de colinde”, în Biserica „Schimbarea la faţă” din Sebeş, unde este paroh Nicolae Cristian, a avut loc, pe 10 decembrie, ediţia a VII-a a Festivalului de colinde din zona Sebeş.
Acest eveniment se organizează în fiecare an la iniţiativa pr. prof. Nicolae Bolea, inspector pentru disciplina religie în judeţul Alba, şi cu sprijinul Protopopiatului Sebeş. La festival au participat grupurile corale ale elevilor de următoarele unităţi şcolare: Colegiul Naţional „Lucian Blaga” din Sebeş, Şcoala Gimnazială Şugag, Şcoala Gimnazială Săsciori, Şcoala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” Sebeş şi Liceul Tehnologic Sebeş. Fiecare cor a interpretat câte trei colinde, iar la final, cei 125 elevi au primit în dar, din partea gazdelor, dulciuri. Corurile sunt membre ale Cercului pedagogic de religie Sebeş, aflat sub îndrumarea profesoarei Anca Fântână.
Marţi 15 decembrie, cu ocazia Festivalului de colinde din zona Cugir, în biserica cu hramul ,,Sfinţii trei ierarhi”, unde este paroh Ionuţ Cîndea, vor concerta grupurile corale conduse de către dascălii de religie şi muzică de la Şcoala Gimnazială „Iosif Pervain” Cugir, Şcoala Gimnazială „Singidava” Cugir, Şcoala Gimnazială nr. 3 Cugir, Şcoala Gimnazială„Ioan Mihu” Vinerea Colegiul Naţional „David Prodan” şi Colegiul Tehnic I. „D. Lăzărescu” Cugir. Aceste coruri fac parte din Cercul pedagogic de religie Cugir, condus de profesoara Laura Diana Teban.
Concert de colinde la Beclean
La Beclean, vineri, 11 decembrie, Biserica „Sfântul Apostol Andrei” a fost gazda celei de-a cincea ediții a concertului de colinde intitulat „Cete de îngeri coboară...”.
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a urat tuturor ca Nașterea Pruncului Mântuitor să aducă pace și liniște în case și în suflete şi să rămână pentru totdeauna cu cei ce Îi împlinesc poruncile.
Copii, tineri și adulți din Beclean, Spermezeu și Căianu Mic au adus vestea Nașterii Mântuitorului, prin colindele interpretate. La final, protopopul Vicențiu Zinveliu a mulțumit Părintelui Mitropolit Andrei că și în acest an a fost alături de beclenari la acest eveniment și a îndemnat pe toți, mici și mari, să trăiască sărbătorile alături de cei dragi cu dragoste, pace și bucurie în suflete.
Colindători din Sângeoz Băi, în Ţara Năsăudului
Un grup de copii și tineri din Sângeorz-Băi coordonați de pr. Paul Gavriloaie, directorul Centrului misionar de tineret „Ioan Bunea” au colindat persoanele internate în Spitalul Orășenesc „Dr. George Trifon” din Năsăud, unde au primit și mici daruri din partea pr. Georgică Cira, care slujește la biserica spitalului. Apoi tinerii au dus vestea Nașterii Domnului și la Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii” din Salva, unde au fost primiți de maica stareță Emanuela Moisa și întreg soborul mănăstirii care le-au pregătit și o agapă tinerilor colindători.
Apoi, au colindat la Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Țara Năsăudului, unde starețul mănăstirii, părintele Chiril Zăgrean, pe lângă micile daruri oferite colindătorilor, le-a oferit şi un cuvânt duhovnicesc.
Aici, tinerii au participat și la slujba oficiată în biserica mănăstirii, la finalul căreia au susținut un recital de colinde pentru credincioșii prezenți în biserică.
Grupul de colinde al Centrului misionar de tineret „Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi va susține săptămâna aceasta, împreună cu alte grupuri parohiale de copii și tineri din Maieru, Rodna și Șanț, patru concerte caritabile organizate de Cercul misionar-pastoral Sîngeorz-Băi pentru profesoara de religie Crina Cârcu, recent diagnosticată cu cancer.
Colindători la Deva
Centrul Eparhial al Episcopiei Devei şi al Hunedoarei s-a umplut sâmbătă, 12 decembrie, de cete de colindători, veniţi să aducă vestea Naşterii Domnului Iisus Hristos. Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi al Hunedoarei a primit cetele de colindători cu bradul împodobit şi cu icoana Naşterii Domnului, în incinta sediului administrativ al Eparhiei. După ce a ascultat colindele tradiţionale româneşti interpretate de elevii Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” din Deva, ierarhul le-a mulţumit acestora şi i-a răsplătit cu tradiţionalii colaci şi multe alte daruri.
Colinde la Catedrala Episcopală din Baia Mare
La Catedrala Episcopală din Baia Mare, după slujba Vecerniei oficiate Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureșului şi Sătmarului, sâmbătă, 12 decembrie, a avut loc concertul de colinde şi piesa ,,Irodul" interpretate de de tinerii de la Asociaţia Studenţilor Creştin Ortodocşi din Baia Mare, coordonaţi de teologul Vlad Verdeş. În cadrul concertului au colindat şi grupul de fete de la Ieud, coordonat de părintele Dinu Horaţiu. La final, PS Iustin Sighetanul le-a mulţumit participanţilor şi le-a adresat un cuvânt părintesc de binecuvântare şi apreciere pentru ultimul pelerinaj făcut de membrii ASCOR în preajma Zilei Naţionale a României la mai multe catedrale şi mănăstiri din ţară şi în mod deosebit pentru prezenţa la Catedrala Patriarhală şi Palatul Patriarhal, unde l-au colindat pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Colinde pentru vârstnicii de la Mociu, Cluj
Un grup de elevi ai Școlii Gimnaziale Căianu, judeţul Cluj, au dus vineri, 11 decembrie, vestea Nașterii Domnului Iisus Hristos persoanelor vârstnice de la Centrul de îngrijire și asistență „Sfântul Nicolae” din localitatea clujeană Mociu. Ei au fost însoțiți de profesorii Ionuț Hens și Nicoleta Berciu și de preotul din comuna Căianu, Constantin Neguț.
Elevii au fost primiți de părintele Iustin Câmpean, gazda acestui așezământ, și de vârstnicii de la acest centru care s-au bucurat de frumusețea colindelor și de mici daruri oferite de tinerii colindători. Vizita tinerilor a adus zâmbetul pe buze persoanelor din centru. Părintele Iustin Câmpean le-a spus colindătorilor că ”aceste persoane sunt și bunicii lor și nu trebuie să îi uite și să vestească Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos cu bucurie și responsabilitate” și că prin această activitate au creat o bucurie foarte mare în inimile și sufletele acestor persoane.