Colocvii pentru obținerea gradelor preoțești

Un articol de: Ioan Bușagă - 11 Octombrie 2018

La Palatul Patriarhiei, 186 de preoți din eparhii ale Mitropoliei Munteniei și Dobrogei au participat miercuri, 10 octombrie, la colocviul de admitere pentru obținerea gradului I profesional în preoție (sesiunea 2018-2019). Astăzi, 11 octombrie, se desfășoară colocviul pentru obținerea gradului I profesional în preoție de către candidații înscriși în sesiunea 2017-2018.

Colocviul de admitere pentru obținerea gradului I profesional clerical de către preoții din eparhiile Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a avut loc în Sala „Colloquium” a Palatului Patriarhiei. În cadrul întrunirii, candidații au prezentat în fața unei comisii tema lucrării aleasă spre elaborare. Comisia, prezidată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a fost formată din cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București şi părintele Dumitru Ștefănescu, consilier administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Cei 186 de candidați la colocviul de admitere pentru obține­rea gradului I profesional clerical și-au ales teme din programa însoțită cu bibliografia orientativă, care cuprinde subiecte cu conţinut teologic, pastoral-liturgic, cultural-misionar, social-filantropic şi administrativ-gospodăresc, de drept bisericesc, administraţie parohială şi le­gislaţie.

„Acest colocviu este necesar pentru că vă oferă posibilitatea de a propune o temă cu acordul comisiei și a profesorilor îndrumători pe care i-ați ales, potrivit programei. Este un prilej de a alege teme ce privesc viața și provocările societății contemporane, întrucât sunt schimbări de mentalitate, de cultură. Toate aceste schimbări presupun o permanentă pregătire a noastră pentru a oferi răspunsuri unei societăți tulburate de ideologii și diferite concepții de viață. De aceea, este important să alegeți teme cu un impact important în activitatea pastoral-misionară”, a explicat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

Tot la Palatul Patriarhiei, Centrul mitropolitan de perfec­ționare al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei organizează astăzi, 11 octombrie, colocviul pentru obținerea gradului I profesional în preoție pentru candidații care s-au înscris în toamna anului trecut. Sunt așteptați să participe 143 de candidați.

„Aceste lucrări științifice au teme din toate domeniile de pregătire teologică, accentuându-se aspecte ale provocărilor actuale cu care preoții se întâlnesc din activitatea pastoral-misionară și social-filantropică de la parohiile în care slujesc. Lucrările, care au fost elaborate de-a lungul anului sub coordonarea științi­fică a diferiților profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă «Justinian Patriarhul» din Bucu­rești, sunt prezentate în fața unei comisii prezidate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal”, a precizat pr. Mihai Aurel, vicar eparhial administrativ al Arhiepiscopiei Bucu­reștilor.

Potrivit metodologiei pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie de către personalul clerical, gradul I se obţine, la cerere, după cel puțin 10 de ani de vechime în preoție, respectiv după cel puţin 4 ani de la promovarea examenului pentru gradul II profesional clerical.