Colocviul „Creştinismul - încotro?”, la Bacău

Data: 28 Septembrie 2019

La Biserica Precista din Bacău, a avut loc marţi, 24 septembrie 2019, colocviul „Creştinismul - încotro?”. Acesta a fost organizat în cadrul Festivalului-concurs naţional de creaţie literară „Avangarda XXII”, ediţia a XVIII-a.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, marţi, 24 septembrie 2019, la Biserica Precista din Bacău, s-a desfăşurat colocviul „Creştinismul - încotro?”. Manifestarea a avut loc în cadrul Festivalului-concurs naţional de creaţie literară „Avangarda XXII”, ediţia a XVIII-a, derulată în perioada 22-24 septembrie. Aceasta a avut ca organizator Fundaţia Culturală „Georgeta şi Mircea Cancicov”, iar colaboratori au fost: Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Parohia Precista, Asociaţia culturală „Familia Leca” şi Centrul de cultură „George Apostu”. Evenimentul cultural a debutat cu simpozionul „Efectele culturii stradale în societate”, apoi a avut loc deschiderea Salonului cărţii „Avangarda XXII”, unde s-au lansat cele mai semnificative volume de proză şi poezie apărute anul trecut, fiind prezenţi autorii cărţilor, scriitori şi invitaţi. Marţi, 24 septembrie, Biserica Precista din Bacău a fost gazdă primitoare pentru invitaţii festivalului, aici desfăşurându-se simpozionul „Creştinismul - încotro?”. După rostirea rugăciunii de început, preotul paroh Mihail Tomozei a adresat un cuvânt de bun venit, apoi moderatorul întâlnirii, poetul Victor Munteanu, a vorbit despre importanţa acestui moment deosebit. Au luat cuvântul, în continuare, pr. Cornel Paiu, Daniela Şontică, Geo Vasile, Gheorghe Simon, Ioan Enache, Cornel Galben, Dan Iacob şi alţi intelectuali de marcă. Cu toţii au arătat cât de necesare şi de actuale sunt valorile creştine într-o societate care, din păcate, se secularizează şi se comportă ca şi cum Dumnezeu nu ar exista, fiind nevoie de o apropiere şi de o raportare continuă la experienţa vie a Bisericii.

S-a evidenţiat şi rolul pe care Biserica Ortodoxă Română l-a avut de-a lungul istoriei, ea contribuind la pregătirea şi apoi la realizarea unităţii statale. Evenimentul a fost ilustrat cu un program de muzică patriotică şi bisericească susţinut de către pr. Marian Vătămănescu. În după-amiaza aceleiaşi zile, la Centrul de cultură „George Apostu” din Bacău a avut loc festivitatea de decernare a premiilor celei de-a XVIII-a ediţie a Festivalului de creaţie literară „Avangarda XXII”. (Pr. M.T.)