Comemorarea părintelui Daniil Sandu Tudor la București

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 17 Noiembrie 2022

Ieroschimonahul Daniil Sandu Tudor, iniţiatorul mişcării spirituale şi duhovniceşti „Rugul Aprins” de la Mănăstirea Antim, a fost comemorat marţi, 15 noiembrie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti. Evenimentul s-a desfăşurat în Amfiteatrul „Ioan G. Coman” al instituţiei, fiind organizat în cadrul cenaclului „Sfântul Simeon Noul Teolog”. Întâlnirea a marcat 60 de ani de la trecerea la Domnul a părintelui Daniil Sandu Tudor.

Conferința a avut ca tematică „Părintele Daniil de la Rarău - Sandu Tudor: cărturar, imnograf, stareţ isihast și mărturisitor în închisorile comuniste”. Au fost invitați să ia cuvântul conf. dr. Carmen Ciornea de la Universitatea Ovidius din Constanța, părintele dr. Petru Buran de la Cluj-Napoca și prof. dr. Daniel Mazilu.

În deschidere, părintele conf. dr. Gheorghe Holbea, președintele cenaclului, a vorbit despre suferințele îndurate de Sandu Tudor în tem­nițele comuniste și a amintit de miş­carea fondată de el: „În plină ofensivă antihristică, roşie, comunistă, la Mănăstirea Antim dospeşte această întâlnire minunată dintre intelectuali şi mari duhovnici, care s-a numit «Rugul Aprins», întemeiat de părintele Daniil Sandu Tudor”. Părintele Gheorghe Holbea a afirmat și că același duh al isihasmului leagă persoane precum Sfântul Grigorie Palama, Sfântul Nicodim Aghioritul și părintele Daniil, se arată pe basilica.ro.