Comemorarea eroilor călărăşeni la „Sfânta“
La intrare în judeţul Botoşani dinspre Iaşi, pe marginea Prutului, la răscruce de drumuri, este un loc special, numit de locuitorii comunelor înconjurătoare „Sfânta“. Denumirea nu este întâmplătoare; în 1947, pe vremea secetei, sfintele moaşte ale Cuvioasei Parascheva au poposit în acest loc, împreună cu icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Cozancea, într-o procesiune condusă de Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist Arăpaşu, pe atunci mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iaşi.
În memoria acestui eveniment, s-au ridicat mai multe troiţe în prezent, cu binecuvântarea IPS Părinte Mitropolit Teofan, reînnoindu-se tot ansamblul sub coordonarea părintelui Costin Andrei şi sprijinul Primăriei Călăraşi. Cu această ocazie, s-a considerat potrivit ca în acest loc să se înalţe şi un monument al eroilor, primul de altfel al comunei Călăraşi, în cinstea celor peste 200 de eroi ce s-au jertfit pentru patrie în cele două razboaie mondiale în localităţile Călăraşi, Ciornohal, Pleşani şi Libertatea.
Joi, 9 iunie 2016, preoţii comunei, oficialităţile locale, Şcoala Călăraşi şi credincioşii au venit în acest binecuvântat loc pentru a-şi arăta recunoştinţa şi a înalţa rugăciuni pentru cei care nu s-au mai întors acasă de pe câmpul de luptă. A avut loc o slujbă religioasă, depuneri de coroane, alocuţiuni, precum şi un scurt program artistic susţinut de Corul de copii „Învierea“ al Parohiei Pleşani, împreună cu fanfara locală, dirijată de prof. Mândric Emil din Pleşani. Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibile fără sprijinul permanent al doamnei primar Vrajotis Elena. Dăm slavă şi mulţumim lui Dumnezeu pentru toate şi nădăjduim ca, prin faptele noastre, vie să fie pomenirea şi amintirea eroilor din neam în neam.