Comemorarea eroilor de la Păuliș, județul Arad

Un articol de: Protos. Iustin Popovici - 18 Septembrie 2020

Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a participat miercuri, 16 septembrie, alături de autoritățile arădene, la ceremoniile dedicate celei de-a 76-a comemorări a eroilor de la Păuliș, județul Arad, care și-au pierdut viața în bătălia din septembrie 1944.

Evenimentele au debutat cu o ceremonie de depuneri de coroane și jerbe de flori la bustul cpt. erou Ioan Fătu din Păuliș, apoi au continuat la Cimitirul Eroilor din Radna, unde un sobor de preoţi a oficiat slujba de pomenire a eroilor din Detaşamentul Păuliş şi a evocat martiriul elevilor Şcolii de Subofiţeri Radna. La Cimitirul Eroilor din Radna, după slujba de parastas, s-au depus coroane și jerbe de flori.

La biserica din comuna Păuliş, Înaltpreasfințitul Părinte Arhi­episcop Timotei, înconjurat de un numeros sobor de preoți, a săvârșit slujba Parastasului în memoria eroilor. Înaltpreasfinţia Sa, în cuvântul comemorativ, a făcut referire la jertfa eroilor nea­mului românesc și la luptătorii de la Păuliș.

După aceasta, manifestarea centrală a zilei a avut loc la Monumentul Eroilor de la Păuliş, aflat lângă DN7, unde s-a desfăşurat un ceremonial militar-religios, urmat de prezentări a ceea ce s-a întâmplat în 1944, cuvântări ale oficialităţilor, depuneri de coroane și un frumos moment artistic prezentat de elevii din Păuliș.