Comemorarea protopopului martir Aurel Munteanu la Huedin

Un articol de: Darius Echim - 05 Mai 2022

Protopopiatul Huedin a organizat marți, 3 mai, un simpozion omagial în cinstea protopopului martir Aurel Munteanu, care s-a născut la  2 mai 1882 și a fost ucis în 10 septembrie 1940, de un grup de civili și militari maghiari, la două zile după intrarea trupelor horthyste în Huedin, în contextul cedării Ungariei a Ardealului de Nord.

Manifestarea a început la statuia protopopului martir Aurel Munteanu, din fața sediului Protopopiatului Huedin. Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a săvârşit o slujbă de pomenire și a binecuvântat statuia protopopului martir, recent restaurată de lect. dr. Vlad Berte, de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca.

În cadrul simpozionului au fost susţinute mai multe prelegeri și a fost lansat volumul comemorativ „140 de ani de la nașterea părintelui protopop Aurel Munteanu”, apărut la Editura Napoca Star şi coordonat de protopopul Dan-Ionuț Lupuțan și prof. Mădălin-Sebastian Lung.

Printre cei care au vorbit s-au aflat Prea­sfinţitul Părinte Episcop Benedict Bistrițeanul, pr. Dan-Ionuț Lupuțan, protopopul de Huedin, dr. Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române - filiala Cluj, dr. Vasile Todincă, cercetător științific la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, și Alexandra Cotae, reprezentantă a Academiei Elitelor, Modelelor și Valorilor din Cluj-Napoca.

„Îl cinstim pe protopopul Aurel Munteanu, așezându-l în ceata martirilor pentru credință și neam. La împlinirea a 140 de ani de la nașterea sa, ne uităm cu recunoștință și cu admirație la personalitatea acestuia și la efigia care i s-a asociat în istoria Bisericii și a nea­mului nostru, și încercăm pe viu să beneficiem de roadele jertfei lui”, a spus ierarhul.

Evenimentul a fost moderat de prof. Mădălin-Sebastian Lung, de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca. Pentru implicarea în viața și activitățile Bisericii, acesta a primit o diplomă de aleasă cinstire din partea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. La eveniment au participat clerici, credincioși și elevi din Huedin.