Comercianţii de fructe şi legume proaspete vor fi incluşi într-o bază de date
▲ Potrivit unui ordin al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, publicat, vineri, în „Monitorul Oficial“, comercianţii de legume şi fructe proaspete vor fi incluşi într-o bază de date, realizată de Inspecţia de Stat pentru Controlul Tehnic în Producerea şi Valorificarea Legumelor şi Fructelor ▲ În baza de date nu vor fi înregistrate persoanele fizice sau juridice ale căror activităţi în sectorul legumelor şi fructelor sunt limitate fie la transportul mărfurilor, fie la vânzarea cu amănuntul a unor cantităţi reduse de astfel de produse ▲
Comercianţii de legume şi fructe proaspete vor fi incluşi într-o bază de date, realizată de Inspecţia de Stat pentru Controlul Tehnic în Producerea şi Valorificarea Legumelor şi Fructelor, potrivit unui ordin al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, publicat vineri, în „Monitorul Oficial“. Baza de date nu va include produsele transportate de producător pentru uzul personal, produsele cultivate într-o regiune şi vândute tot în regiunea respectivă pentru consumul local, sau produsele vândute de producător către unităţile de condiţionare sau de depozitare. De asemenea, din baza de date nu vor face parte persoanele fizice sau juridice, ale căror activităţi în sectorul legumelor şi fructelor sunt limitate fie la transportul mărfurilor, fie la vânzarea cu amănuntul a unor cantităţi reduse de astfel de produse. În schimb, în baza de date vor fi incluşi comercianţii care nu au domiciliul stabil în România, dar îşi desfăşoară activitatea în ţară. Ce conţine baza de date Potrivit ordinului Ministerului Agriculturii, baza de date va conţine, pentru fiecare comerciant în parte, numele, adresa, importanţa şi informaţiile necesare clasificării sale, în special localizarea pe filiera de comercializare, precum şi alte informaţii constatate în timpul controalelor efectuate de inspectori, cu privire la standardele de conformitate. Printre legumele şi fructele destinate consumului în stare proaspătă, care se supun standardelor de comercializare, se află castraveţii, ceapa, mazărea, fasolea păstăi, pepenele galben şi roşu, spanacul, usturoiul, varza, caisele, căpşunile, cireşele sau andivele. Lista acestor produse este publicată integral într-o anexă la ordinul menţionat. Potrivit normelor impuse de Ministerul Agriculturii, legumele şi fructele proaspete trebuie să fie curate, fără umezeală externă anormală şi fără mirosuri sau gusturi străine. „Pe piaţă mai scăpau produse de o calitate îndoielnică“ Potrivit secretarului de stat în Ministerul Agriculturii, Gheorghe Albu, acest ordin reînnoieşte legislaţia românească şi o aliniază la normele europene cu privire la sectorul de legume şi fructe. „În vechea lege existau vicii cu privire la condiţiile de calitate a fructelor şi legumelor, motiv pentru care pe piaţă mai scăpau produse de o calitate îndoielnică. Noul ordin reglementează clar condiţiile şi normele pentru această piaţă“, a declarat Gheorghe Albu. La rândul său, preşedintele patronatului Romconserv, Aurel Tănase, a spus că este încrezător în punerea în practică a noii legi, care stabileşte norme mai clare pentru acest sector. „Până acum, produsele circulau necontrolat, iar Inspecţia are misiunea să facă ordine în piaţa pentru produsele proaspete şi conservate, astfel încât normele de calitate şi de etichetare să fie respectate“, a precizat Aurel Tănase. Cel mai aspru vor fi verificaţi comercianţii care condiţionează şi ambalează produsele Inspecţia de Stat pentru Controlul Tehnic în Producerea şi Valorificarea Legumelor şi Fructelor va controla conformitatea produselor cu standardele de calitate menţionate, iar verificările vizează atât produsele comercializate pe piaţa internă, cât şi cele destinate exportului sau cele de import. Potrivit ordinului menţionat, comercianţii care condiţionează şi ambalează legumele şi fructele, mai ales în zona de producţie, vor fi cel mai des verificaţi. Controlul de conformitate va fi realizat prin sondaj şi se stabileşte în funcţie de o analiză a riscului, ce are în vedere, printre altele, volumul de mărfuri derulat de comerciant, amplasarea acestuia pe filiera de comercializare şi constatările efectuate în timpul controalelor anterioare.