Comisia Europeană intensifică controalele la legume şi fructe

Data: 24 Aprilie 2015

Din 2016, România şi celelalte state membre ale Uniunii vor trebui să preleveze probe din anumite alimente pentru a vedea dacă conţin pesticide. Programul comisiei se va prelungi pe o perioadă de trei ani, din 2016 până în 2018. Controlul prelungit e necesar pentru a vedea cum anume se schimbă pesticidele utilizate, ce substanţe noi apar, dacă sunt acoperite de legile europene şi dacă reprezintă sau nu un pericol pentru consumatori. Cele mai noi analize cu privire la prezenţa pesticidelor în legumele şi fructele din România au fost efectuate de ANSVSA. Autoritatea pentru Siguranţa Alimentelor a ajuns la concluzia că 25% din alimentele vândute în România conţin urme de pesticide, însă doar 0,9% în cantităţi peste limita admisă. Cele mai multe pesticide au fost găsite în merele româneşti, în care s-au depistat şi 7 tipuri de pesticide diferite. Pe locul II sunt citricele turceşti, iar în lămâi s-au găsit cinci tipuri de pesticide. Pe roşiile analizate, 70% dintre ele fiind turceşti, au fost identificate minimum două tipuri de pesticide. (Mariana Bahcevan)