Computer tomograf de top la Spitalul Providența din Iași

Data: 28 Noiembrie 2022

Spitalul Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei are în dotare unul dintre cele mai moderne aparate pentru tomografie computerizată. Cu ajutorul noului aparat, CT Siemens Somatom go.Top, se poate efectua orice tip de examinare şi se pot obține imagini detaliate asupra multor structuri ale organismului. Mai multe informații a oferit doamna doctor Nicoleta Dimitriu, manager de dezvoltare în cadrul Spitalului Providența:

„Tomograful are 128 de detectori digitali, dintre care 64 scanează simultan segmentul de examinat, ceea ce permite o achiziție suficientă în baza căreia se pot face reconstrucții dedicate, într-un timp foarte scurt. Cantitatea de radiații este strict dozată, astfel încât să fie optimă pentru a oferi imagini corecte și concludente, fără ca nivelul să fie mai mare decât necesar.

Somatom Go Top are ca dotări dispozitive remote (tabletă, telecomandă), ceea ce permite operatorului să fie în preajma pacientului, explicându-i în ce constă examinarea, ce presupune aceasta, completând formularele necesare examinării, reducând astfel timpul de așteptare pentru acesta.

Dual Energy este un alt atribut important al acestui dispozitiv medical care, fara a intra in detalii tehnice, poate calcula diferentele de densitate din volumul scanat, permitandu-i medicului sa faca diagnostic diferenţial.

De asemenea , Somatom Go Top este prevăzut cu un algoritm de inteligență artificială, denumit Alpha, care dintr-o scanare de rutină permite reconstrucții dedicate, pe regiuni-țintă, în cele mai mici detalii, în planuri diferite (3 D). Exemplu: scanare cranio-cerebral nativ: reconstrucție ureche internă, scanare abdomen: reconstrucție coloană lombară etc.

Echipamentul are, de altfel, un halou care poate fi urmărit de pacient în timpul examinării și care îl anunță prin schimbarea culorii despre ce va urma (începutul scanării, numărătoarea inversă până la momentul scanării/administrării substanței de contrast), ceea ce ajută pacientul să fie prezent și să participe activ la scanare prin respectarea indicațiilor audio.

Camera video pe care o are atașată acest halou permite operatorului o evaluare activă și suplimentară față de fereastra de la camera de comandă a pacientului în timpul examinării”.

Pacienții care se adresează Spitalului Providența pot beneficia de această investigație de ultimă generație în mod gratuit prin bilet de trimitere decontat de CAS, eliberat de medicul specialist, sau bilet monitor sau contra cost prin programare la numerele de telefon afișate pe site sau direct în triaj.

Pentru alte informații și consultații puteți suna la unul dintre numerele de telefon ale Spitalului Providența (aflat pe șoseaua Nicolina nr. 115, Nicolina 2, CUG, Iași): 0232.241.271/ 0730.230.030/ 0745.375.427(mesaj pe Whatsapp).