Comunitatea bucuriei de sub cerul belceştean

Un articol de: Marina Florariu - 20 August 2016

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, în perioada 15-17 august 2016, în cadrul Parohiei „Sfântul Nicolae“ Satu Nou, Belceşti, s-a desfăşurat Tabăra bucuriei de sub cerul belceştean, ajunsă la a treia ediţie. Activitatea a fost realizată de tinerii voluntari ai Asociaţiei Tineretul Ortodox Român, filiala Belceşti, susţinuţi şi coordonaţi de părintele Andrei Florariu.

La tabără s-au înscris peste 160 de tineri cu vârste între 14 şi 25 ani, atât din parohiile comunei Belceşti (Satu Nou, Ruşi, Belceşti, Văleni, Tansa), cât şi din parohiile şi comunele învecinate (Hodora-Cotnari, Coarnele Caprei, Gropniţa, Rediu-Scobinţi, Şendreni), dar şi de la anumite filiale ale Asociaţiei Tineretul Ortodox Român: Hârlău, Târgu Frumos, Bucecea, Iaşi. 

Tinerii participanţi au avut la dispoziţie un program complex de activităţi: sesiuni de comunicare şi cunoaştere (coordonate de mai mulţi preoţi, profesori şi voluntari), conferinţă, jocuri, voie bună, dans, cântece folk, plimbări cu barca, foc de tabără. Cea mai importantă a fost participarea la Sfânta Liturghie, unde tinerii participanţi au cântat la strană şi au dat slavă lui Dumnezeu pentru acest frumos eveniment din viaţa lor.

Prima zi a fost declarată ziua portului popular, recomandându-se ca prezenţa tinerilor la Dumnezeiasca Liturghie să fie în straie de sărbătoare (elemente ale portului popular). În după-amiaza primei zile a avut loc conferinţa Tinerii - prezenţă pasivă sau lucrătoare în Biserica noastră? susţinută de arhim. Nicodim Petre (consilier în cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor), iar seara a culminat cu cântarea Paraclisului Maicii Domnului.

A doua zi, după Sfânta Liturghie, au avut loc două sesiuni de discuţii legate de tema Anului omagial al tineretului declarat în Patriarhia Română, în care punctul central al conversaţiilor au fost modalităţile concrete prin care tinerii se pot implica activ în viaţa Bisericii noastre. Bucuria tuturor participanţilor a fost amplificată de drumeţia la pădure, unde voluntarii de la ATOR Belceşti au realizat momentul „Belceşti Bound“, în care toţi tinerii trebuiau să îndeplinească anumite sarcini şi să descopere anumite indicii şi să ducă la bun sfârşit un puzzle în care cele nouă grupe de tineri trebuiau să formeze cuvântul Prietenie. Nu a lipsit nici momentul artistic (la pădure) şi nici focul de tabără, peste tot cerul belceştean aşternându-se o atmosferă de bucurie.

Surpriza zilei de miercuri a fost vizitarea anumitor obiective, instituţii din comună, s-a mers la sala de sport a Liceului Tehnologic „V. M. Craiu“ (tir cu arcul şi căţărare) / plimbare cu barca (lacul din apropierea comunei)/ muzeul de la casa parohială Belceşti (vizitare primărie şi biblioteca comunală), după care s-au făcut concluziile întâlnirii în plen, subliniindu-se că obiectivele urmărite prin activităţile din cadrul taberei au fost de a crea mai multe oportunităţi de cunoaştere, în primul rând de a cunoaşte pe Dumnezeu, de a exersa comunicarea cu ceilalţi şi de aprofundare a credinţei ortodoxe.

Cuvintele unui participant la tabără, Narcis Gheorghiţă, caracterizează foarte corect iniţiativa celor care au organizat şi au pus umărul la buna desfăşurare a acestei tabere: „Dacă vrei să faci ceva pe care lumea să-l ţină minte, fă ceva pentru ceilalţi, nu pentru tine!“