Comuniune între clericii din Protopopiatul Moldova Nouă

Un articol de: Arhid. Pavel Canea - 25 Noiembrie 2016

În Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din incinta Protopopiatului Moldova Nouă s-au adunat marți, 22 noiembrie 2016, toți clericii din cuprinsul protopopiatului, pentru a participa la conferinţa semestrială de toamnă.

Prima parte a fost dedicată comuniunii euharistice, scopul principal fiind împărtășirea tuturor slujitorilor Sfântului Altar cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Astfel că la această întrunire a fost şi Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, care, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie, în cadrul căreia toţi clericii s-au împărtăşit cu Sfintele Taine. Cea de-a doua parte s-a desfăşurat tot în sfântul locaș, preoții vizionând un film documentar realizat de TRINITAS TV, dedicat Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, intitulat „Antim Ivireanul, fiu al Georgiei și părinte al Țării Românești”. Totodată, a fost expus şi un material multimedia despre publicaţia Eparhiei Caransebeşului, „Foaia Diecezană”, care anul acesta a împlinit 130 de ani de existenţă.

„Preoții de aici s-au bucurat foarte mult privind aceste două materiale documentare despre cultura și spiritualitatea Sfântului Martir Antim Ivireanul, precum și despre importanța periodicului «Foaia Diecezană», la 130 de ani de existență. Un punct important de discuție a fost și slujirea preoților și mai ales conlucrarea preotului cu profesorul de religie pentru educația tinerilor noștri. Nu în ultimul rând am pus accent și pe tot ceea ce înseamnă pastorația și misiunea preotului într-o parohie, deoarece se observă că aproximativ 15% din cre­dincioșii care se declară ortodocși într-o comunitate participă la sfintele slujbe. De aceea i-am încurajat pe preoții noștri să intensifice pastorația și misiunea și bine­înțeles să luăm aminte la înain­tașii noștri, la Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, care a venit în țara noastră ca fiu al Georgiei, dar s-a identificat cu preoții și credincioșii de aici și a devenit un mare părinte al Țării Românești și un dascăl de limbă românească”, a arătat Preasfințitul Părinte Lucian la final.

La finalul conferinței au fost discutate, analizate și dezbătute și diferite aspecte de ordin administrativ-gospodăresc şi pastoral-misionar, cu care se confruntă preoții de pe raza Protopopiatului Moldova Nouă. În perioada următoare, conferințele pastoral-misionare de toamnă vor continua și în celelalte două protopopiate ale eparhiei.