Concert aniversar al corurilor Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad

Un articol de: Protos. Iustin Popovici - 02 Noiembrie 2016

În aceste zile, Facultatea de Teologie arădeană sărbătoreşte 25 de ani de împliniri, de formare duhovnicească, eclesial-intelectuală şi ştiinţifică, o adevărată călătorie interioară spre cunoaştere, spre afirmarea şi aprofundarea propriei identităţi spirituale. Cu binecuvântarea Înaltprea­sfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, apusul zilei de 30 octombrie 2016 a fost marcat într-un cadru festiv, cu totul special, de ostenitorii Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, printr-un concert aniversar, desfăşurat în Sala Ferdinand a Primăriei municipiului Arad. Concertul a fost susținut de cele două coruri ale instituţiei de teologie arădene: Corul bărbătesc „Atanasie Lipovan”, dirijat de părintele arhid. asist. univ. Tiberiu Ardelean, şi Corul mixt „Maxim Mărturisitorul”, dirijat de conf. univ. Mircea Buta.

Concertul a debutat cu un cuvânt de retrospecţie pentru ceea ce a însemnat istoria acestei instituţii academice de prestigiu, dar şi cu un mesaj de perspectivă a facultăţii arădene, exprimat de părintele decan prof. univ. dr. Cristinel Ioja, în numele instituţiei pe care o conduce: „Aradul, cetatea de pe Mureş, nu este străin de parcursul istoric al învăţământului teologic românesc. Dimpotrivă, a contribuit dinamic la geneza şi dezvoltarea lui prin personalităţi teologice de excepţie, a căror experienţă a stat la baza formării unor generaţii de teologi care au marcat teologia românească a secolului al XX-lea. Această tradiție caută să o actualizeze acum Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad. Astfel, această instituție academică reprezintă expresia tradiţiei în actualitate, identitatea idealurilor teologic- cul­tu­rale şi social-naţionale ale arădenilor şi una din veritabilele surse ale istoriei locale, fiind permanent sprijinită în anii postre­voluționari, inspirată și întărită prin purtarea de grijă a IPS Timotei, a dascălilor, ostenitorilor și absolvenților acestei vetre de cultură teologică. Tocmai de aceea memoria teologică a Aradului trebuie restaurată, reconfirmată şi permanent actualizată!”

La finalul concertului, IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a rostit un cuvânt de binecuvântare, ca o încununare a evenimentului dedicat Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad: „Momentul acesta ne dă prilejul să arătăm unitatea și forța credinței noastre, deoa­rece sunt prezente aici oficiali­tățile locale, repre­zentanții de vârf ai celor două universități arădene și mulți prieteni ai Facultății de Teologie, toți și toate evocând acum rolul important al tinerilor în viața Bisericii și a societății. Împlinim astfel chemarea Sfântului Sinod al Bisericii noastre care a închinat anul acesta tocmai educației tinerilor. Așadar, această insti­tuție academică a renăscut și a crescut permanent, prin tinerii ei studenți și absolvenți care ne fac cinste azi, arătându-ne valoarea ei, prin înălțimea academică a dascălilor ei trecuți și pre­zenți. Toate ne dau bune nădejdi pentru un viitor luminos al Fa­cultății de Teologie din Arad”.