Concert de colinde al şcolilor teologice din Oradea
Ca în fiecare an, Episcopia Oradiei organizează o serie de concerte de colinde tradiţionale româneşti, specifice acestei perioade premergătoare Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos. Seria de concerte a fost deschisă de şcolile teologice din Eparhia Oradiei.
Concertul a avut loc în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea de la a cărei sfințire a pietrei de temelie se împlinesc anul acesta 20 de ani. În interiorul lăcașului de închinare s-au finalizat, de curând, lucrările de introducere a instalațiilor termice de încălzire prin pardoseală, astfel încât sfintele slujbe se pot săvârși de acum în spațiul generos al catedralei propriu-zise și în perioada de iarnă.
În prima parte a concertului, Corul „Diacon Nicolae Firu” al elevilor Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, dirijat de arhid. prof. Ştefan Lakatos, a interpretat colinde. În a doua parte a concertului a urmat recitalul Coralei „Psalmodia Varadiensis” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, dirijată de pr. conf. univ. dr. Mihai Brie, membru al Uniunii Muzicologilor şi Compozitorilor din România. În încheierea concertului, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, i-a felicitat pe coriști împreună cu dirijorii lor.
„Mulțumim Preasfintei Treimi că după 95 de ani de așteptare, după 20 de ani de la așezarea și sfințirea pietrei de temelie, pentru prima oară în istorie, într-o Catedrală potrivită cu demnitatea poporului nostru dreptcredincios din Bihor, într-o primă seară de colinde, am putut, aici, să-I aducem Soarelui Dreptății recunoștința noastră”, a spus PS Episcop Sofronie. Alături de ierarh, la acest concert au mai participat părinţii consilieri de la Centrul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, părinţii slujitori de la Catedrala Episcopală din Oradea, părinţi profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea şi de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, precum şi alţi preoţi, studenţi, elevi şi mulţime de credincioşi, dornici să audă şi să primească prin cânt vestea Naşterii Domnului Iisus Hristos.