Concert de muzică bizantină cultă vocal-instrumentală la Iaşi

Un articol de: Tudorel Rusu - 28 Septembrie 2018

În seara zilei de miercuri, 26 septembrie, în cadrul celei de-a II-a ediţii a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iaşi, a avut loc la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi, Concertul de muzică bizantină cultă vocal-instrumentală. A interpretat Ansamblul vocal-instrumental „Sfântul Roman Melodul” (Salonic, Grecia), condus de domnul Panagiotis Neochoritis, arhonte protopsalt al Marii Biserici a lui Hristos (Patriarhia de Constantinopol).

În seara zilei de miercuri, la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi, a avut loc Concertul de muzică bizantină cultă vocal-instrumentală, susţinut de Ansamblul vocal-instrumental „Sf. Roman Melodul” (Salonic, Grecia), condus de domnul Panagiotis Neochoritis, arhonte protopsalt al Marii Biserici a lui Hristos (Patriarhia de Constantinopol).

Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul celei de-a II-a ediţii a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iaşi şi s-a bucurat de prezenţa unui public numeros, printre invitaţi numărându-se şi Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

„Concertul a fost dedicat muzicii răsăritene clasice şi a cuprins în prima parte compoziţii muzicale pe versuri de Sfântul Simeon Noul Teolog, iar în a doua parte muzică post-bizantină, adică muzică după căderea Constantinopolului, de factură laică, anume peşrefuri şi semaiuri atribuite lui Dimitrie Cantemir, precum şi o piesă de Grigorie Protopsaltul de la Constantinopol”, a subliniat conf. univ. dr. Maria Alexandru, preşedintele comitetului ştiinţific al festivalului.