Concert de muzică clasică la Centrul eparhial din Caransebeș

Un articol de: Arhid. Pavel Canea - 04 Iunie 2019

În Sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului eparhial din Caransebeș s-a desfășurat un Concert de muzică clasică intitulat „Dansuri de la noi. În lume și înapoi”, susținut de doi soliști ai Filarmonicii „Banatul” din Timișoara. 

Evenimentul a avut loc vineri, 31 mai, și a adunat un public care s-a putut bucura de muzica interpretată de către Sorin Petrescu (pian) și Doru Roman (percuție). Concertul a cuprins lucrări precum „Lacul lebedelor”, „Dansul focului”, „Suită irlandeză” sau „Scenă pastorală română”, purtând astfel auditoriul de pe continentul sud-american în Europa, și în final o interpretare din folclorul românesc.

Elementul inedit al programului l-a constituit instrumentul de percuţie, xilofonul arhaic, la care azi profesioniştii din orchestre nu mai cântă, dar care a dat un plus de culoare acestui concert. Xilofonul arhaic este de formă trapezoidală şi necesită o abilitate specială pentru a fi pus în valoare, abilitate dobândită printr-un studiu intens, pentru că are o claviatură extrem de sofisticată.  

„Ne-a bucurat foarte mult să avem prilejul de a organiza în Episcopia noastră acest recital deosebit, care a fost primit cu multă căldură de către partici­panți. Nu puteam să nu organizăm un astfel de recital în cadrul