Concert dedicat Marii Uniri în Parohia Birda

Data: 22 Septembrie 2018

Un concert dedicat Unirii din 1918 și intitulat „Ioan Vidu, doinitorul Marii Uniri” a avut loc joi, 20 septembrie, la biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din Birda, județul Timiș. Acesta a fost pregătit de profesorii și elevii Școlii Gimnaziale de Muzică „Filaret Barbu” din Lugoj și oferit copiilor și credin­cioșilor din Birda.

Sărbătoarea muzicală a fost precedată de prezentarea volumului: „Ioan Vidu. Doinitorul Unirii”, Editura Eurostampa, Timi­șoara, 2017, semnat de profesorul Constantin Tufan Stan de la Școala de Muzică din Lugoj. Cartea a fost prezentată de către preotul Valentin Bugariu, care a accentuat contribuția lui Ioan Vidu în Mișcarea Națională a românilor bănățeni și în dezvoltarea mișcării corale dintre Dunăre și Mureș. Concluzia acestui volum ne este oferită de autor, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România: „Ioan Vidu a fost un învingător. A dovedit un caracter intransigent, refuzând orice fel de compromis. A evitat ambigui­tățile generate de efemerele conjuncturi politice, manifestând un surprinzător spirit modern european”.

Profesorul Constantin Tufan Stan a scos în evidență prin concert tocmai acest spirit modern european al marelui Vidu. Concertul oferit la biserica din Birda a avut ca tematică dansul sau jocul, acesta dezvăluind pentru cultura umană caracterul ludic cu rădăcini mitico-rituale ancestrale. Au fost pregătite mai multe astfel de jocuri: scoțian, românesc, francez, italian, german, rus, dar și dintr-o provincie istorică: Oaș. Piesele au fost interpretate de copii, unele la pian la patru mâini și de profesorii lor. Și-au dat concursul elevii: Evelyn Bordea, Andrei Berlo (vioară); Maya Buliga, Ana Ilinca Pfeiffer, Antonia Pfeiffer, Estera Usciuc (pian) și profesorii: Lavinia Furdui (vioară), Alexandru Vasiliu și Robert Adam (pian).

Fiecare piesă a fost prezentată de către profesorul Tufan Stan care a accentuat faptul că spectacolul susținut la Birda face parte dintr-un proiect mai general intitulat „Pianina Călătoare” și destinat popularizării muzicii culte în mediul rural. Profesorul Constantin Tufan Stan este, prin coordonarea acestui proiect, dar și prin volumele tipărite, un urmaș al lui Vidu în descendența: Filaret Barbu, Dimitrie Stan și Remus Tașcău.

La finalul concertului, partici­panții au fost răsplătiți cu diplome și premii din partea Parohiei Birda, iar doritorii au achiziționat volumul prezentat.

S-au bucurat de cântec și de măiestria interpretării oficialități locale, credincioși ai parohiei, dar și copiii de la Gimnaziul din Birda, însoțiți de cadrele didactice.