Concert la Sibiu, dedicat părintelui Gheorghe Şoima
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, în parteneriat cu Filarmonica de Stat din oraş, a organizat marţi, 17 noiembrie, un concert omagial închinat marelui profesor şi muzician Gheorghe Şoima. Pe scenă au urcat corul facultăţii sibiene şi corul Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca. Au fost interpretate cântări religioase şi folclorice, precum şi colinde.
Concertul coral se înscrie în eforturile de a redescoperi marile personalităţi culturale din cetatea transilvană şi de a promova creaţiile lor în rândul generaţiilor tinere. Prezenţa numeroasă a studenţilor, elevilor şi tinerilor din Sibiu la acest eveniment comemorativ demonstrează că proiectul organizatorilor şi-a găsit finalitatea, iar muzica părintelui Gheorghe Şoima este din ce în ce mai cunoscută publicului actual.
În deschiderea concertului desfăşurat la Sala „Thalia” a Filarmonicii din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Vasile Grăjdian a evocat personalitatea părintelui Gheorghe Şoima, renumit profesor de muzică, dirijor de cor şi compozitor.
„Părintele Gheorghe Şoima a rămas ca o personalitate care, cu trecerea anilor, nu s-a stins, ci cu fiecare an scurs de la mutarea sa la cele veşnice în 1985, a devenit din ce în ce mai luminoasă, mai proeminentă. A fost profesor la Academia Teologică Andreiană, mai apoi devenită Institutul Teologic de Grad Universitar timp de 35 de ani. A fost un foarte bun compozitor şi a lăsat în urmă peste 20 de compoziţii simfonice şi vocal-simfonice. A scris muzică laică de foarte bună calitate, iar Filarmonica din Sibiu a avut ocazia să-i interpreteze în primă audiţie o serie de cântări simfonice şi vocal-simfonice, care au rămas ca nişte embleme muzicale pentru Sibiu”, a spus părintele Vasile Grăjdian.
Cântări religioase, folclorice şi colinde
Primii corişti care au urcat pe scena de la „Thalia” şi au încântat auditoriul cu mai multe cântări religioase şi colinde compuse de Gheorghe Şoima au fost studenţii de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna”, dirijaţi de pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre. Corul bărbătesc al facultăţii sibiene a interpretat cântările liturgice armonizate pe patru voci bărbăteşti, dar şi colinde şi alte compoziţii ale marelui profesor.
Corul invitat special pentru acest eveniment omagial a interpretat mai multe piese muzicale religioase şi folclorice compuse de Gheorghe Şoima, precum şi colinde. Dirijaţi de maestrul Cornel Groza, corul Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca a încântat publicul prin interpretarea profesionistă, armonia desăvârşită pe patru voci mixte şi prin repertoriul consistent şi variat.
„Gheorghe Şoima a însemnat foarte mult pentru mine. I-am trăit muzica încă de când eram student, datorită profesorului meu Dorin Pop. Împreună cu profesorul Dorin Pop am cântat compoziţii ale profesorului Gheorghe Şoima şi am participat la Sibiu la aniversarea celor 75 de ani ai părintelui. Îi cunosc opera destul de bine, mai ales că am imprimat pentru Radio Renaşterea nişte lucrări şi am reuşit să imprimăm două albume cu Sfânta Liturghie şi cântări religioase. Muzica lui Şoima îmi este cunoscută, nu este foarte multă, dar îmi este apropiată, mai ales că profesorul Dorin Pop ne-a povestit multe despre colegul şi apropiatul domniei sale. Evenimentul din această seară a fost unul lăudabil, pentru că Sibiul trebuie să-şi preţuiască înaintaşii şi trebuie să-i facă cunoscuţi şi recunoscuţi, mai ales că generaţiile tinere nu prea îi cunosc”, ne-a spus maestrul Cornel Groza.
Dirijor, compozitor, profesor
Părintele Gheorghe Şoima a rămas cunoscut ca una dintre personalităţile marcante ale Sibiului. A văzut lumina zilei la 13 februarie 1911, la Sibiu, şi a trecut în veşnicie la 26 noiembrie 1985. Cea mai mare parte a vieţii şi-a dedicat-o Sibiului, unde a avut o activitate academică şi culturală deosebită. Absolvent al Academiei Teologice de la Sibiu (1928-1932) şi al Academiei de Muzică şi Artă Dramatică din Bucureşti (1932-1937), Gheorghe Şoima a fost mai întâi profesor suplinitor la Şcoala Normală „Andrei Şaguna” din Sibiu (1937-1941). A fost apoi profesor suplinitor de Cântări bisericeşti şi Tipic la Academia Andreiană (1941-1943), apoi conferenţiar pentru disciplina Muzică bisericească şi Ritual la Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu până la pensionarea sa din anul 1976.
A fost unul dintre cei care au iniţiat înfiinţarea Conservatorului de Muzică şi Artă Dramatică (1946) şi a Şcolii Populare de Artă din Sibiu (1949), la cea din urmă fiind şi profesor de armonie în perioada 1946-1959. A fost apreciat ca un bun preot şi un inegalat profesor şi a dirijat corul Catedralei mitropolitane din Sibiu timp de 45 de ani. A mai dirijat şi corul Reuniunii Meseriaşilor (1939-1949), a Întreprinderii Poligrafice, a Sindicatului Învăţământ din Sibiu şi alte formaţii corale. Din 1952 a fost membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. A compus numeroase lucrări pentru cor mixt şi pentru cor bărbătesc, dintre care amintim: „Doamne, iubit-am podoaba casei Tale”, „Psalmul I”, „Opt colinde pentru cor mixt”, „Mândru-i jocul Haţegana”, „Suită de cântece ciobăneşti” şi renumitul oratoriu pentru cor, solişti şi orchestră „Octoihul de la Sibiu”, rămas în manuscris şi interpretat în primă audiţie la Sibiu în 9 noiembrie 2006.