Concert tradițional de colinde la Roman

Un articol de: Silviu Dascălu - 21 Decembrie 2021

Duminică, 19 decembrie, în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman a avut loc concertul tradițional de Crăciun susținut de Corul psaltic „Diaconia”, în prezența credincio­șilor romașcani. Evenimentul, organizat după sluj­ba Vecerniei, a creat în catedrala mușatină atmosfera binecuvântată a Betleemului, reamintind ascultătorilor fragmente de colind tradi­țio­nal, dar și piese interpretate în primă audiție. Cele 14 colinde din repertoriul ediției din acest an au încântat timp de 70 de minute inimile romaș­canilor, stârnind ropote de aplauze și aducând bucuria pe chipul celor prezenți. Anticipând atmosfera marelui praznic împărătesc al Naște­rii Domnului, colindul a zugrăvit prin melos taina întrupării Fiului lui Dumnezeu, Care a adus omului vestea minunată a împăcării sale cu Dumnezeu și invitația de a participa la taina Împărăției.

Noutatea celei de a șaptea ediții a concertului tradițional de Crăciun a așezat la inima ascultătorilor câteva piese ale căror texte poartă semnătura Înaltpreasfin­țitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului.

La finalul concertului, Înalt­prea­­sfinția Sa a adresat credin­cioșilor câteva gânduri, subliniind faptul că Nașterea Pruncului Iisus în Betleem este o invitație adresată de Dumnezeu omului de a urca treptele vieții spirituale până la asemănarea cu Creatorul său: „O seară plină de mister, o seară plină de lumină și de căldură sufletească. Taina Betleemului mărturi­sește că Dumnezeu, coborând din cer, ne-a învrednicit să fim dumnezei după har. Să nu ne temem să spunem că avem calitatea de a fi hris­toși. A fi asemenea lui Hristos înseamnă a ne smeri asemenea Lui, a-I urma, a ajuta pe cel în suferință și mai presus de toate înseamnă a fi împreună cu El. El S-a coborât la noi oamenii pentru a ne ridica la starea de a fi. Scopul vieții noastre pe pământ este de a ne regăsi în Pruncul născut în ieslea Betleemului, în care locuia toată plinătatea dum­nezeirii. Să ne ajute Dumnezeu să revenim în fiecare an pentru a-I cânta Pruncului Iisus aceste colinde frumoase și a retrăi Nașterea Domnului, urcând astfel o treaptă în plus spre îndumnezeire. Aceasta nu se poate realiza decât prin cu­noaștere și efort spiritual”.

Evenimentul a fost moderat de părintele arhimandrit Andrei Ioniță.