Concertul coralei preoților din Arhiepiscopia Aradului

Un articol de: Protos. Iustin Popovici - 29 Martie 2018

În ziua de 27 martie 2018, când s-a împlinit Centena­rul unirii Basarabiei cu România, după slujba Pavecerniţei celei Mari, în Catedrala Veche din Arad, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, și în prezenţa Preasfin­țitului Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a avut loc un impor­tant eveniment cultural-religios: concertul de cântări religioase din perioada prepascală, al coralei preoţilor Arhiepiscopiei Aradului, dirijată de arhid. drd. Tiberiu Ardelean, inspector bisericesc la Centrul eparhial.

Corala a interpretat un buchet deosebit de cântări religioase, având ca temă importanţa pocăinţei şi a smereniei în urcuşul duhovnicesc al omului către Dumnezeu, implicit către Înviere, în această perioadă specială a Postului Paştilor.

Reliefând mesajul duhovnicesc al fiecărei cântări, repertoriul pieselor corale a fost prezentat de către părintele protos. dr. Nicolae Tang, lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, care, cunoscând sensibilitatea duhovnicească a auditoriului, credincioşi frecvenţi ai Catedralei istorice a Aradului, a înserat între piese importante cuvinte de învăţătură despre pocăinţă şi smerenie, din lucrările Sfinților Părinți ai Bisericii. Totodată, părintele Nicolae a amintit că acest concert se dorește a fi un pios omagiu adus făuritorilor Unirii Basarabiei cu România.

Catedrala istorică a Aradului se înscrie între instituțiile cu rol major în lupta pentru înfăptuirea Marii Uniri. Această catedrală a fost un simbol al identității naționale, dar și o veritabilă redută care a militat și a luptat pentru păstrarea credinței ortodoxe și identității naționale a românilor din această parte de țară, a mai subliniat părintele prezentator.
La final, Preasfințitul Părinte Emilian, prin cuvinte calde, înțelepte și părintești, a apreciat întreaga activitate misionar-culturală desfășurată de corala preoților arădeni ca fiind o jertfă adusă lui Dumnezeu slăvit în Treime, mul­țu­mindu-le tuturor membrilor coralei și credincioșilor prezenți pentru împreuna-lucrare duhovnicească și pentru efortul de a pune tot ce este mai frumos și mai nobil în slujirea lui Dumnezeu.

De asemenea, aflân­du-ne în pragul sărbătorilor pascale, Preasfinția Sa a transmis cele mai calde urări de bine și binecuvântarea Înaltprea­sfințitului Părinte Timotei tuturor credin­cio­șilor arădeni.