Concertul de colinde „Vine Crăciunu’ pe sară”, la Parohia Timișoara-Iosefin

Un articol de: Pr. Marius Mircia - 11 Decembrie 2018

Vineri, 7 decembrie, la Parohia Timișoara-Iosefin a avut loc Concertul de colinde „Vine Crăciunu’ pe sară”, susținut de Corul „Doina Banatului”, dirijat de prof. Florin-Nicolae Șincari. La concert au participat numeroși enoriași ai parohiei, studenți, invitați, dar și alți credincioși din parohiile timișorene învecinate. Moderatorul evenimentului a fost pr. dr. Ionel Popescu, parohul bisericii cu hramul Nașterea Maicii Domnului, care a arătat că aceste colinde românești reprezintă o frumoasă tradiție prin care se mărturisește taina Bisericii Mântuitorului Iisus Hristos și pe care fiecare creștin le cântă în această perioadă premergătoare praznicului Nașterii Domnului.

Cu acest prilej, a fost lansat și un CD de colinde tradiționale românești, primul din istoria Corului „Doina Banatului”, dedicat românilor care au făurit Marea Unire și celor care s-au jertfit în decembrie 1989 pentru libertatea și demnitatea noastră ca popor. CD-ul conține colinde armonizate de marii muzicologi bănățeni.

Iniţiativa înfiinţării Corului mixt „Doina Banatului” al Parohiei Timişoara-Iosefin a aparţinut, încă din luna noiembrie a anului 1931, preotului paroh Ioan Imbroane şi diaconului Alexandru Bocşianu - primul dirijor al corului și secretar în Comitetul Judeţean al Asociaţiei corurilor şi fanfarelor române din Banat pe judeţul Timiş-Torontal, cu sediul la Timi­şoara. De-a lungul vremii, corul a fost condus de renumiți dirijori, printre care muzicologul Nicolae Ursu, Nicolae Firu - director al Şcolii de cântăreți bisericești, maestrul Sabin Drăgoi, Ioan Tătucu, Petru Beleuță, Gheorghe Ciorogar și Aurel Cioban.

Actualul dirijor, prof. Nicolae Florin Şincari, a intensificat activitatea corului, îmbogăţind repertoriul și cântarea corală prin cooptarea în cor a elevilor de la clasele de teologie din cadrul Liceului Pedagogic „Carmen Sylva” și a studenților de la Facultatea de Teologie din Timișoara.