Concertul de gală al Fundaţiei „Mitropolitul Bartolomeu” - ediția a XI‑a

Un articol de: Darius Echim - 20 Martie 2024

Concertul de gală al Fundaţiei „Mitropolitul Bartolomeu”, a XI-a ediție, a avut loc în 14 martie, în Sala „Auditorium Maximum” (Casa Universitarilor) a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, în calitate de președinte al Fundației „Mitropolitul Bartolomeu”, a adresat celor prezenți un cuvânt de binecuvântare și a evocat personalitatea vrednicului de pomenire ierarh. Un cuvânt evocator a rostit și Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, ucenic al Mitropolitului Bartolomeu.

Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, a susținut un recital muzical din repertoriul coral bisericesc și tradițional românesc.

Invitatul special al ediției din acest an, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Daniel David, care este și membru în Colegiul Director al Fundației „Mitropolitul Bartolomeu”, a vorbit despre personalitatea ierarhului și cărturarului Bartolomeu Valeriu Anania și a ținut o prelegere despre rolul Bisericii în societatea modernă.

A urmat concertul propriu-zis, susținut de Cvartetul Transilvan al Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, format din Gabriel Croitoru - vioara I, Nicuşor Silaghi - vioara a II-a, Marius Suărăşan - violă şi Vasile Jucan - violoncel. Din repertoriu au făcut parte lucrări din Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Schubert, Antonin Dvořák, Jules Massenet, Edward Elgar, John Williams și Carlos Gardel.
Alături de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, la concert au participat clerici, teologi, reprezentanți ai mediului academic și ai instituțiilor publice, precum și alți invitați. Moderatorul evenimentului a fost pr. lect. univ. dr. Bogdan Ivanov, cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă clujene și ­administratorul Fundaţiei „Mitropolitul Barto­lomeu”.

Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu” acordă burse tinerilor merituoși, dar lipsiți de posi­bilități financiare. Până în prezent a acordat 499 de burse unor tineri din întreaga ţară, în valoare totală de 1.345.500 de lei, conform pr. lect. univ. dr. Bogdan Ivanov.