CONCURS

Data: 23 Decembrie 2024

La final de an, vă invităm la tradiţionalul nostru concurs de enigmistică ortodoxă, dotat cu premii şi felicitări. Vă propunem un careu de cuvinte încrucişate.

Sănătate sufletească şi trupească

ORIZONTAL:
  1) Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre – Medicul cel iubit din Noul Testament (vezi Coloseni 4, 14) și numele Sfântului Doctor din Crimeea.
  2) Crucea, biruitoarea duhurilor necurate – Modul în care Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou i-a izbăvit pe bucureșteni de ciuma lui Caragea (1813).
  3) Succesiune rapidă și zgomotoasă de aplauze – Macarie Simonopetritul – Inima lui Pilat!
  4) Care acționează din interior – Mod specific de exprimare în diferite domenii.
  5) Partea lichidă a sângelui – Fluviu din Italia – Numele de botez al Sfântului Mărturisitor Arsenie de la Prislop, vindecător de boli.
  6) Sănătate, la final! – Locul unde Domnul Hristos învie pe fiul unei văduve – Alifie populară pentru față.
  7) Mănăstirea veche unde a viețuit Sf. Cuvios Partenie, vindecătorul de boli, sărbătorit cu Sf. Rafail la 21 iulie – Autorul romanului „Numele trandafirului” (Umberto).
  8) Locul de origine al Sfinților Cosma și Damian, Doctori fără de arginți – Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, pentru multe mănăstiri și așeză­minte medicale.
  9) Viteaz, ca voievodul unirii de la 1600 – La intrare în Golia! – ...și la ieșire!
10) Unul a cărui boală e că umblă fără căpătâi – Sfânt Mucenic, Doctor fără de arginți, ocrotitorul grădinilor și livezilor.
11) Bartolomeo Ferrati, medic al Brâncovenilor – Andrei Ionescu.
12) Atribut al cooperării între preot și medic în vindecarea bolnavilor – Sfântul Maslu, tămăduire sufletească și trupească.

VERTICAL:
  1) Darul vindecării de boli, dat de Dumnezeu sfinților tămăduitori fără de arginți – Ne trimit la doctori și la biserică.
  2) Femei dintr-o etnie originară din India – Așteaptă zi și noapte trenuri (pl).
  3) Medicamentul nemuririi pentru binecredincioșii creștini.
  4) Mănăstire din Dobrogea – Satul Sfintei Cuvioase Parascheva cea mult folositoare.
  5) Face parte din Coroana de spini – Poftim! – Zgomot caracteristic în afecțiunile plămânilor.
  6) Coroana creației, în căutare de sănătate sufletească și trupească – Mama Sfântului Mare Ierarh Nicolae – Nota muzicală a lui Talaleu.
  7) Cel al vederii a fost vindecat de Mântuitorul Iisus Hristos pentru mai mulți oameni suferinzi – Oameni vindecați de păcatul lor de Sfântul Moise Arapul (Etiopianul), prăznuit la 28 august. 
  8) Nicușor Stamciu – Publicație cotidiană – Trei din Ararat!
  9) Cap de lup! – La intrare în Sinaia! – A îndulci suferința cuiva prin cuvinte duhovnicești.
10) Comunitate care dă dovadă de solidaritate și comuniune – În final, la Betleem!
11) Sfântul nostru Ierarh de la Cernica, făcător de minuni și vindecător de boli – Sfânt Doctor fără de arginți, sărbătorit împreună cu Chir la 31 ianuarie.
12) Unul dintre sfinții martiri de la Niculițel – „Grădina Maicii Domnului”, cu multe moaște de sfinți și icoane făcătoare de minuni.

Așteptăm răspunsurile dumneavoastră prin scrisori, la adresa redacției din București (Bd. Regina Maria nr. 1, sector 4) sau la adresa de e-mail: lumina@patriarhia.ro, până vineri, 10 ianuarie 2025. Câştigătorii vor primi cărţi din colecţia « Media Christiana » şi abonamente la Ziarul Lumina şi la Lumina de Duminică.