Concurs: CINSTIRE BRÂNCOVENILOR

Data: 22 Decembrie 2014

ORIZONTAL: 1) Cea mai reprezentativă ctitorie construită în stil brâncovenesc, zidită între 1690 şi 1697, unde şi-a pregătit Sf. Voievod Constantin locul de veşnică odihnă – Bunicul Sfântului Voievod, pe linie paternă.

2) Pentru aceşti creştini din Orient s-au tipărit cărţi de cult la Snagov (Evanghelie, Ceaslov) şi s-a înfiinţat o tiparniţă la Alep (1706) – Judeţ în care Sf. Constantin  Brâncoveanu a ctitorit o biserică, în satul Poiana Mărului (1707).

3) Laborator (abr.) – A face danii, lucrare practicată cu mărinimie de familia Brâncovenilor – Răspunsul Brâncovenilor la propunerea de a trece la islam.

4) Afirmaţie – Ultimele la palat! – Mateiaş, pentru tatăl său (înv.).

5) Anton Maria del Chiaro, secretarul voievodului pentru limbile occidentale – Lovit de sabia călăului.

6) Radu Greceanu, autorul scrierii „Începătura istoriei vieţii luminatului şi preacreştinului Domnului Ţării Româneşti Io Costandin Brâncoveanu Basarab Voievod … (Viaţa lui Costandin Vodă Brâncoveanu) – În sfârşit, la Sf. Gheorghe Nou!

7) Imperiul faţă de care Ţara Românească se afla în raport de vasalitate în anii domniei Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu (1688-1714).

8) Veche denumire a notei do – Dreptcinstitori de Dumnezeu, aşa cum au fost Sfinţii Martiri Brâncoveni.

9) Brâncoveanu Constantin / Boier vechi şi domn creştin… – Cap de german! – Odgon lung cu care se trage o luntre în susul apei.

10) Cutia osoasă în care se regăsesc semne de suliţă, mărturie a veridicităţii moaştelor de la Biserica „Sf. Gheorghe“-Nou din Bucureşti.

11) … noi te lăudam şi îţi cântăm: Bucură-te, Sfinte Voievod Constantin Brâncoveanu, că pentru Hristos te-ai jertfit cu fiii tăi! (Acatist - Condac 1) – A cunoaşte, verb conjugat şi de învăţăceii de la Academia Domnească de la Sf. Sava – Egumenul Sf. Munte Athos.

12) Una dintre cele şapte fiice ale familiei Voievodului Constantin şi Doamnei Marica Brâncoveanu – Athos, locul unde Sf. Constantin a ajutat mai multe mănăstiri: Dionisiou, Pantocrator, Vatopedu.

VERTICAL: 1) Insulă din Marea Marmara unde au fost îngropate mai întâi trupurile martirilor Brâncoveni – Ţara în care se află astăzi vechea cetate a Constantinopolului, Stambulul în care au fost martirizaţi Sf. Constantin, cei patru fii ai săi, Constantin, Ştefan, Radu şi Matei, împreună cu sfetnicul Ianache Văcărescu.

2) Patimă omenească ce a contribuit la condamnarea la moarte a Brâncovenilor  – Toma Cantacuzino  –  Sultanul Ahmed al III-lea (1703-1730), în timpul căruia au fost duşi la moarte martirii Brâncoveni.

3) Virtute care încununează chinurile mucenicilor – … Aureliu, împărat roman şi filozof stoic.

4) Elena Brâncoveanu – Deschide convorbirea la telefon – Izvorul laptelui matern.

5) Între cele ale temniţei de la Yedicule au pătimit martirii Brâncoveni patru luni (din aprilie până în iulie 1714) (sg.) – Podoabă de nuntă, primită de domniţele Brâncovenilor odată cu zestrea – Acest (reg.) .

6) Procesiune strălucitoare la nuntă – Piatră preţioasă (var.).

7) Locul naşterii şi al copilăriei Sf. Voievod Constantin şi mănăstire cu acelaşi nume din ţinutul Romanaţilor.

8) Râul în apropierea căruia a pierdut ţarul Petru cel Mare bătălia de la Stănileşti, în 1711 – Cei din urmă gealaţi!

9) Împărăţia unde se odihnesc şi Sfinţii Martiri Brâncoveni – Peşteri – Pavel Uricarul.

10) Două din Doiceşti! – Intră în Fanar! – Stilul brâncovenesc în epoca sa, caracterizată de Nicolae Iorga ca o adevărată „monarhie culturală“.

11) Asemenea Doamnei Marica Brâncoveanu, binefăcătoare cu demnitate de ctitor la Surpatele, Viforâta sau la Biserica Dintr-o Zi din Bucureşti – Sunt din Potlogi!

12) Bogăţie, prin care Voievodul valah şi-a atras renumele de Altîn Bei (prinţul aurului) – Monumente de patrimoniu moştenite de la Brâncoveni, precum Mănăstirea Hurezi sau Palatul Mogoşoaia.

Trimiteţi, până la data de 10 ianuarie 2015, pe adresa redacţiei noastre din Bucureşti, rezolvarea corectă a careului şi primiţi următoarele premii: un abonament pe trei luni la Ziarul Lumina; cărţi din colecţia Media Christiana - Seria Lumina; calendare aniversare 2015 „10 ani Lumina“. Premiile se acordă în funcţie de data primirii scrisorilor.