Concurs de cultură generală pentru elevii clujeni, cu ocazia Centenarului Marii Uniri
Inspectoratul Școlar Județean Cluj (ISJ), în parteneriat cu Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB), Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului și Consiliul Județean Cluj, a organizat concursul de cultură generală „În slujba țării și a neamului românesc”, cu ocazia Centenarului Marii Uniri. La evenimentul care a avut loc în sala Auditorium Maximum a UBB, joi, 15 noiembrie, au participat 100 de elevi clujeni, selecționați pe baza unei scrisori de intenție. Elevii au avut de răspuns la întrebări despre viața și activitatea a 100 de mari personalități naționale ale secolului al XX-lea și a 100 de mari personalități clujene din aceeași perioadă, fiind supravegheați de pr. prof. Marian Sidon, inspectorul de religie al ISJ Cluj și de prof. Smaranda Graur, inspector școlar al ISJ Cluj. La final s-au acordat trei premii și șapte mențiuni, care au constat în bani. Toți concurenții au primit diplome de participare și cărți de istorie.
Premiul I a fost obținut de Cătălin Câmpean Gângă de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Dej, premiul al II-lea de Tudor Bote de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Dej, iar premiul al III-lea a fost obținut de Diana Lăcusteanu de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Turda. La concurs au participat și elevi ai Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, dintre care elevul Liviu Claudiu Agrijan a obținut mențiunea a II-a.
Juriul a fost format din: prof. dr. Ioan Bolovan – prorectorul UBB, prof. Valentin Claudiu Cuibus – inspectorul școlar general al ISJ Cluj, pr. Bogdan Ivanov – consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Andreea Jucan – șef birou Instituții Publice al Consiliul Județean Cluj și Radu Vida, redactor-șef la ziarul Făclia. Secretarii concursului au fost: prof. Ioana Corujan – director adjunct al Școlii Gimnaziale „Horea” Cluj-Napoca și prof. Valentin Maxim-Oros – director al Colegiului Național „George Coșbuc” din Cluj-Napoca. Evenimentul a fost moderat de prof. Hadrian Virgil Arion – inspector școlar ISJ Cluj și inițiatorul proiectului și prof. Bianca Albu – Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. În cadrul evenimentului, în holul Sălii Auditorium Maximum a fost organizată o expoziție tematică a elevilor Liceului de Artă „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca. La final, elevii Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” Cluj-Napoca, coordonați de prof. Ofelia Hossu și prof. Emilia Borza, au interpretat o scenetă despre delegația românilor transilvăneni care a prezentat actul Unirii la Bucureşti.
În această perioadă, ISJ organizează patru mari evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri, în care sunt implicați sute de elevi ai școlilor clujene. După concursul „În slujba țării și a neamului românesc”, urmează Cupa Centenarului la Baschet și Fotbal, concursul de video-eseuri „Mesajul nostru pentru România” și deplasarea a 360 de elevi și 40 de cadre didactice la Alba Iulia, de 1 Decembrie, cu „Trenul Unirii” care va reface traseul făcut acum 100 de ani, de la Dej – Gherla – Cluj, spre Alba Iulia, conform ISJ Cluj.