Concurs literar la Micherechi, în Ungaria

Un articol de: Arhid. Alexandru Briciu - 29 Martie 2019

La Școala Generală româ­nească din Micherechi a avut loc recent cea de-a 17-a ediție a Concursului de povești pentru copii „Vasile Gurzău”. Competiția literară este dedicată renumitului povestitor din această comu­nă românească din Ungaria, care a trăit între anii 1898 și 1980. La eveniment a fost prezent Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei, informează Biroul de presă al eparhiei.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de Ana Ruja, directorul Școlii Generale ro­mânești din Micherechi, care a prezentat concursul dedicat povestitorului Vasile Gurzău. În competiție s-au înscris 35 de elevi din clasele I-VIII, în patru categorii de vârstă: clasele I-II, III-IV, V-VI, VII-VIII. Juriul concursului a fost format din prof. Ana Dulău, cadru didactic retras la pensie; Vera Cer, profesoară la Liceul Românesc din Giula și strănepoată a povestitorului Vasile Gurzău; Mihaela Baicu, profesoară de limba română la Școala Generală din Micherechi. Povestea „Moșneagul și soră-sa”, a elevei Rocsin Elias din clasa I, a primit Premiul I. Pentru „Omul fericit”, eleva Puha Agnes din clasa a IV-a a primit, de asemenea, Premiul I. „Bucatele”, de Iurașoc Estera, a primit Premiul I la categoria de vârstă a clasei a VI-a. Eleva de clasa a VIII-a Rhételyi Estera a primit Premiul I pentru „Bace Lică și ziua femeilor”. Darurile au fost oferite de Primăria Micherechi. Prea­sfințitul Părinte Siluan a oferit câștigătorilor mai multe volume apărute recent la Editura „BASILICA” a Patriarhiei Române. Evenimentul a continuat cu o depunere de coroane de flori la placa comemorativă dedicată povestitorului Vasile Gurzău, amplasată pe peretele bibliotecii comunale. La final, oaspeții și cadrele didactice au participat la o recepție. În Școala Generală din Micherechi sunt înscriși 114 elevi, sub îndrumarea a 13 cadre didactice.

La Concursul de povești pentru copii „Vasile Gurzău” au participat, alături de ierarhul român, reprezentanți ai oficiali­tăților locale și ai comunității românești din Micherechi: protos. Visarion Tuderici, secretar eparhial și profesor de religie la Școala Generală din Micherechi; pr. Aurel Becan, protopop de Seghedin și reprezentant al Consulatului General al României la Giula; pr. Ioan Bun, parohul bisericii din Micherechi; Margareta Tat, primarul Micherechiului; Ana Ruja, directorul Școlii Generale; Tünde Nyári, directorul grădiniței; Maria Kondoroș, directorul bibliotecii; Delia Covaci, director executiv și redactor-șef al săptămânalului „Cronica” al Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria; Anca Becan, redactor la săptămânalul „Foaia Românească”; Tiberiu Boca și echipa de redacție a emisiunii în limba română „Ecranul nostru”, Televiziunea DUNA TV.