Concurs naţional de cultură şi civilizaţie la Râmnicu-Vâlcea

Un articol de: Pr. Constantin Olariu - 18 Mai 2017

Sala „Iosif Episcopul” a Casei „Sfântul Calinic” din cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului a găzduit festivitatea de pre­mi­ere a câștigătorilor Con­cur­sului național „Cultură și Civilizație în România”. Evenimentul a avut loc marţi, 16 mai, în prezenţa reprezen­tanţilor Arhiepiscopiei Râm­nicului, a delegaţilor de la Ministerul Educaţiei Naţio­nale şi a oficialităţilor locale.

În deschiderea evenimentului, corul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Nicolae” a intonat Imnul național. Programul de cântare a fost completat de interpretarea plsaltică a axionului „Cuvine-se cu adevărat” și de cântarea „Din sânul Maicii mele”, compusă de Anton Pann. Au urmat discursu­rile organizatorilor şi invitaţilor, care au felicitat organizatorii concursului național și pe partici­panți, mulțumind în mod special Înaltpreasfințitului Părinte Var­sanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, pentru găzduire, organizare, susținere, implicare și sprijinirea acțiunilor cultural-educa­ționale și spirituale.

Au fost oferite premii la patru echipe de elevi

Pentru grupul de elevi din județul Vâlcea, premiul a fost ofe­rit de Arhiepiscopia Râmnicului. Pentru grupul din Suceava, premiul a fost oferit de Asociația Părinți pentru Ora de Religie - Râmnic, pentru grupul de elevi din București, din partea Aso­ciației Tinerilor Orto­docși Sfântul Valentin din cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului, iar pentru grupul de elevi din județul Hunedoara, premiul a fost oferit din partea Asociației Profesorilor de Religie.

La secțiunea „Monografii isto­rice”, premiile speciale s-au îndrep­tat către echipajele din ju­dețele: Caraș-Severin, Dâmbo­vița, Satu- Mare și Neamț, în timp ce elevii din Călărași au primit men­țiune. Premiul III și premiul special acordat de Arhiepiscopia Râmnicului s-au îndreptat către echi­pa­jul județului Vâlcea. Premiul II a revenit județului Alba și premiul I elevilor din municipiul București.

La secțiunea „Studiu și men­talități culturale”, premii speciale au fost acordate județelor: Dolj, Constanța, Ilfov, iar premiul special și o mențiune au revenit echi­pajului județului Brăila. A mai primit mențiune județul Galați. Elevii din Bistrița Năsăud au intrat în posesia premiului al III-lea, premiul II a revenit elevilor din Cluj, iar premiul I a fost primit de către echipajul din Suceava.
La ultima secțiune, „Studiu privind particularitățile etnogra­fice”, premii speciale au fost acordate elevilor din: Iași, Timiș, Prahova, mențiune și premiul special – județului Vrancea, mențiune – județului Vaslui. Locul III a reve­nit elevilor din Bihor, locul II celor din Sălaj, iar premiul I l-au luat concurenții din Hunedoara.