Concurs solistic online de muzică psaltică

Un articol de: Tudorel Rusu,   Lucian Ducan - 28 Aprilie 2021

A doua etapă a concursului solistic online de muzică psaltică, organizat în cadrul Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași, s-a încheiat cu desemnarea câștigătorilor acestei faze.

Juriul a stabilit cele mai bune interpretări la fiecare din cele două categorii ale concursului. Videoclipurile premiate vor fi postate în următoarele săptămâni pe pagina de Facebook a festivalului, după cum a precizat părintele lector dr. Gabriel Nastasă, directorul artistic al festivalului.

Membrii juriului au ales ca la cea de-a doua etapă să ofere premiul special celor mai tineri psalți aspiranți, ca mod de a exprima aprecierea pentru faptul că muzica psaltică poate rodi atât de frumos de la o vârstă fragedă. Astfel, acest premiu special a fost acordat Ioanei-Cristina Andrei, elevă în clasa a IV-a la Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța, pentru interpretarea partiturii „Brațele părintești”, glasul al V-lea, de Nectarie Ieroschimonahul, precum și elevului Alexandru Mititelu din clasa I a Liceului de Artă „Octav Băncilă” din Iași, care a interpretat partitura „Îngerul a strigat” de Varlaam Protosinghelul.

În 19 aprilie a început etapa a treia a concursului, ce se va încheia în 16 mai. Înscrierile pentru această etapă se pot face până în 12 mai.