Concursul de orientare sportivă „Cupa Antim”

Un articol de: Pr. Marius Mircia - 10 Mai 2016

Sâmbătă, 7 mai, la Pădurea Verde din proximitatea municipiului Timișoara, a avut loc a treia ediție a concursului Cupa Antim - Orientare Sportivă organizat de Școala Gimnazială „Sfântul Antim Ivireanul” în parteneriat cu Facultatea de Educație Fizică și Sport - Universitatea de Vest Timișoara, la care au participat peste 100 de copii, cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani, dar și părinții lor.

Evenimentul s-a bucurat de sprijinul prof. Violeta Arghiropol, maestru în orientare sportivă, al echipei de arbitri, sportivi și studenți pe care îi coordonează. „Orientare sportivă înseamnă parcurgerea unui traseu în pădure dinainte stabilit de arbitri, materializat în teren prin niște posturi de control. Această parcurgere trebuie făcută contracronometru, în ordinea posturilor de control, în cel mai scurt timp cu compostare la fiecare post de control, ca să faci dovada că ai fost pe acolo. Câștigă sportivul care are toate posturile de control găsite și face dovada că a trecut pe la ele în cel mai scurt timp. Am constatat că mulți copii au un simț al orientării pe care nu l-am observat cu ani în urmă. Orientarea sportivă este un sport inteligent, care dezvoltă o serie de facultăți, atât fizice, cât și intelectuale”, a precizat prof. Violeta Arghiropol.

Pe 17 și 18 martie a avut loc, la sediul Școlii „Sfântul Antim Ivireanul”, cursul teoretic de orientare sportivă în cadrul proiectului educațional „5 pași în pădure cu harta și busola” la care au participat în jur de 150 de elevi, iar în 2 și 9 aprilie au avut loc antrenamentele la Pădurea Verde.

Ediția din acest an a Cupei Antim a fost câștigată de elevii de la Școala Gimnazială „Sfântul Antim”, iar toți copiii au primit un premiu de participare și o diplomă.

Partenerii evenimentului au fost: ISJ Timiș, Facultatea de Educație Fizică și Sport - Universitatea de Vest Timișoara, Colegiul Național Bănățean, Liceul Teoretic „William Shakespeare”, Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”, Școala Gimnazială Nr. 13, Școala Gimnazială nr. 19 „Avram Iancu”, Școala Gimnazială Nr. 27 și Școala Gimnazială Racovița. Premiile au fost asigurate de SC Insight Group SRL și Asociația Prologos.