Concursul „Icoana şi şcoala mărturisirii”, la Caracal

Un articol de: Ziarul Lumina - 10 Feb 2017

În această săptămână, elevii din Protoieria Caracal au participat la o serie de activităţi culturale, organizate în cadrul parteneriatelor Școală-Biserică. În cadrul acestora, a fost marcată şi faza locală a Concursului naţional „Icoana şi şcoala mărturisirii”, organizat în toate eparhiile Patriarhiei Române.

Luni, 6 februarie, mai mulţi elevi din şcolile şi liceele din Caracal au participat mai întâi la Sfânta Liturghie, săvârşită la Biserica „Toţi Sfinţii” din municipiu. După slujbă, tinerii au discutat despre apărarea şi mărturisirea credinţei prin scrierile Sfinţilor Părinţi şi păstrarea duhului blândeţii în argumentări teologice în spaţiul virtual. Marţi, elevele de la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din municipiul Caracal, alături de membrii ASPEA- Asociaţia Suport Profesori şi Elevi Activi, au participat la slujba Parastasului la şase ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania (18 martie 1934 – 31 ianuarie 2011), ierarh al zilelor noastre care a ştiut bine să-i îndrume spre demnitate şi corectitudine pe creştini, prin predici sau prin cuvintele scrise în cărţi.

Mai mulţi elevi din judeţul Olt – bursieri ai Fundaţiei „Mitropolitul Bartolomeu”

Mitropolitul Bartolomeu Anania a fost înţeles şi ajutat de Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi de Mănăstirea `Adormirea Maicii Domnului~ – Nicula, unde a înfiinţat, în anul 2008, Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu”, cu scopul acordării de burse tinerilor merituoşi dar lipsiţi de posibilităţi financiare. Astfel, 34 de elevi, studenţi, masteranzi şi doctoranzi sunt sprijiniţi în fiecare an în demersul lor de educaţie şi cercetare. În ultimii ani, tot mai mulţi tineri din Episcopia Slatinei şi Romanaţilor au devenit bursieri ai Fundaţiei „Mitropolitul Bartolomeu”.

Tot la Biserica „Toţi Sfinţii” din municipiul Caracal a avut loc pomenirea tuturor eroilor şi mărturisitorilor creştini, pentru a marca Anul comemorativ al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română.

Elevii din Caracal urmează să se întâlnească la şcoală cu membrii Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici. De asemenea, în perioada vacanţei intersemestriale, elevii participanți la Concursul naţional „Icoana şi şcoala mărturisirii” au discutat cu oamenii în vârstă despre cum s-a păstrat credinţa în satele din Romanați până în decembrie 1989, accentul cercetării istoriei locale fiind pus pe intervalul 1947-1964. (Flavia Udma, clasa a IX-a, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Caracal)