Concursul judeţean „Tradiţii pascale româneşti“, la Suceava

Un articol de: Ziarul Lumina - 14 Mai 2016

Aflat la a IV-a ediţie, concursul judeţean „Tradiţii pascale româneşti“, înscris în CAEJ la poz. 3/2016 a Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava şi desfăşurat de către Grădiniţa „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, a reunit un număr de 566 de lucrări realizate de copii din învăţământul preşcolar. Scopul concursului a fost acela de a păstra şi promova tradiţiile populare pascale româneşti, cu ajutorul copiilor de vârstă preşcolară.

Acest concurs a avut loc în perioada 1 aprilie - 12 mai 2016 şi s-a născut din dorinţa de a evidenţia capacităţile intelectuale şi creatoare ale preşcolarilor, îndrumaţi de cadrele didactice în realizarea unor lucrări artistico-plastice cu un caracter religios şi tradiţional, care să redea tema acestei sărbători (picturi, desene, colaje, felicitări). Concursul s-a desfăşurat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Casa Corpului Didactic „George Tofan“ Suceava şi Universitatea „Ştefan cel Mare“ Suceava - Facultatea de „Ştiinţe ale Educaţiei“. Pe data de 12 mai 2016 a avut loc jurizarea lucrărilor participante la concurs de către un juriu format din cadre didactice de specialitate din cadrul Universităţii Suceava (lector dr. Oana Ruxandra Hrişcă) şi Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu“ - Suceava (prof. Roxana Bliorţu). Preşcolarii participanţi au fost atât din judeţul Suceava, cât şi din alte judeţe ale ţării şi au abordat în lucrările realizate trei secţiuni propuse în cadrul concursului: desen/ pictură - tehnici grafice şi picturale, colaj şi felicitări.

Au fost acordate premii I, II, III, menţiuni şi diplome de participare, pe secţiuni. Premiul special pentru creativitate şi originalitate a fost acordat la Secţiunea desen/ pictură preşcolarului Tănasă Renata din grupa mare de la Grădiniţa cu Program Prelungit „Luminiţa“- Siret, îndrumat de către prof. Pîrghie Cristina. Utilizarea diferitelor tehnici specifice desenului şi picturii a dus la crearea unor lucrări originale, la dezvoltarea spiritului estetic, precum şi a creativităţii copiilor, valorificând totodată inepuizabilul izvor de tradiţii al ţării noastre. Noi promovăm tradiţiile creştine pascale româneşti şi-i îndrumăm şi pe copii să le respecte şi să le promoveze la rândul lor, înţelegând că un popor fără păstrarea tradiţiilor este un popor fără viitor. (Echipa de proiect, prof. Maria Doncean şi educ. Violeta Chiaburu - GPP „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava“)